Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Fotbalová Slavie, stadion i pivovar, to vše zůstává v rukou CEFC. Navzdory zásahu J&T

Fotbalová Slavie, stadion i pivovar, to vše zůstává v rukou CEFC. Navzdory zásahu J&T
Ilustrační snímek | zdroj: Dennis Jarvis

Ačkoliv finanční skupina J&T minulý týden převzala výkon akcionářských práv v evropské pobočce čínské společnosti CEFC a odvolala dosavadní představenstvo včetně Jaroslava Tvrdíka, několik důležitých firem holdingu zůstalo tímto krokem netknuto. Alespoň prozatím, píše Eliška Hradilková Bártová na webu Hlídací pes. 

Čínská skupina CEFC, kterou otevřeně podporoval český prezident Miloš Zeman, zažila minulý týden na českém trhu otřes. Nad většinou ovládaných společností převzala práva skupina J&T Private Investments Group.

Podle zjištění HlídacíPes.org ale některé společnosti ovládané čínskou skupinou zásah krizového managementu J&T minul.

Volná zůstává například společnost Eden Arena, která vlastní fotbalový stadion Slavie v Praze, nebo společnost Lapasan vlastnící pivovar Lobkowicz. Mimo pozornosti J&T zůstala také přepravní společnost Travel Service či samotný fotbalový klub Slavia. CEFC má také nadále kontrolu nad firmou vlastnící luxusní pražský hotel Le Palais Art Hotel.

Pro úplné zobrazení rozklikněte Přehled firem | zdroj: Katastr nemovitostí. ©HlídacíPes.org

Ve dvou společnostech také zůstal ve statutárních orgánech Jaroslav Tvrdík, který jinak zásahem J&T přišel o většinu stěžejních funkcí – kromě postu místopředsedy představenstva v mateřské CEFC Group (Europe) Company také o funkce v dceřiných společnostech.

Skupina J&T nechce v současné době své další kroky komentovat. „Nastalá situace nemá žádný vliv na fungování a finanční výsledky skupiny J&T Finance Group. Naopak věříme, že nasazení krizového managementu mimo jiné napomůže i k odstínění od problémů mateřské společnosti,“ konstatovala skupina v tiskové zprávě vydané v den uplatnění akcionářských práv v CEFC.

Tady je pořád Tvrdíkovo 

Nicméně do sedmi společností provázaných s českou divizí CEFC skupina J&T nevstoupila. Jaroslav Tvrdík, který byl zmocněncem CEFC, je tak dál předsedou představenstva ve společnosti SK Slavia Praha – fotbal, vlastnící stejnojmenný fotbalový klub, a současně dál vede představenstvo společnosti Eden Arena, která je majitelem slávistického stadionu v Praze.

Krizoví manažeři, alespoň podle údajů v obchodním rejstříku, nezasáhli ani do společnosti Le Palais Praha vlastnící luxusní hotel v centru hlavního města. Přitom i na této společnosti vázne zástavní právo ve prospěch J&T Banky.

Pro úplné zobrazení rozklikněte Co CEFC v Česku zůstalo | zdroj: Hlídací Pes

Z dostupných dokumentů vyplývá, že zástava u této společnosti má sloužit k zajištění pohledávky ke dvěma úvěrům – jeden do výše 10 milionů eur a druhý do výše 40 milionů eur. Oba závazky vznikly letos v únoru.

Zástavní právo vázne také na další společnosti Lapasan, která ovládá pivovary Lobkowicz. Úvěr až do výše 2,5 miliardy korun vznikl loni v červnu a je vedený u Poštové banky (tu vlastní J&T Finance Group, v níž má 9,9 % akcií CEFC). Důvodem, že zůstala stranou pozornosti J&T, může být fakt, že tato společnost je vlastněna přes China International Group Corporation Limited, a nikoliv přes českou odnož CEFC.

Stejně tomu je v případě podílu v letecké společnosti Travel Service, kde Číňané vlastní 49,92%. Emisaři J&T se zatím neobjevili ani u firmy Canaria Travel, která vlastní další část podílu ve zmíněné přepravní společnosti.

Stranou také zůstávají i dvě vnukovské firmy: Tou první je NP30, která vlastní historickou budovu v Praze Na Poříčí sousedící s komplexem Florentinum. CEFC budovu koupila v loňském roce od skupiny Penta za 25 milionů eur. Stejně tak nedohlíží manažeři J&T ani na strojírenskou společnost TS Plzeň.

Nepřátelské převzetí

Skupina J&T využila na konci minulého týdne svých práv a nasadila do ústřední firmy CEFC Group (Europe) Company své dva krizové manažery – Dušana Palcra a Petera Kubíka.

Důvodem bylo nesplacení úvěrů, které J&T Private Investments poskytla společnosti CEFC. Celkový dluh se odhaduje na v přepočtu asi 11,5 miliardy korun.

Kromě převzetí mateřské společnosti vstoupila J&T také do dalších osmi dceřiných firem – ve většině případů byl na post člena představenstva najmenován zmíněný Palcr, který vlastní 10% podíl v J&T Finance Group.

V současné době tak zasedá ve statutárním orgánu ve strojírnách Žďas, ve společnosti vlastnící budovu Živnobanky na Příkopech – Příkopy Property Development, nebo ve firmě vlastnící luxusní hotel Mandarin v Praze a ve společnosti provozující stadion v Edenu (jak už bylo uvedeno – do firmy vlastnící samotný areál ale manažeři J&T nevstoupili).

V dalších společnostech pak převzal post v dozorčí radě. Dohlíží tak nad společností CEFC Florentinum, do jejíhož portfolia spadá kancelářský komplex v centru Prahy, jehož hodnota byla oceněna na 7,9 miliardy korun.

J&T takto uplatnila svůj vliv také v Nadačním fondu Tradiční čínské medicíny, ve kterém působí zástupci ministerstva a který měl za cíl založit v Česku centrum čínské medicíny. Do projektu měla čínská strana vložit 270 milionů korun.

"V tuto chvíli můžeme pouze konstatovat, že při setkání s reprezentanty čínské státní společnosti CITIC bylo ujištěno, že projekt centra TČM by měl pokračovat právě s garancí této společnosti," okomentovala současný postoj resortu mluvčí Gabriela Štěpanyová. "Po převzetí společnosti CEFC společností J&T ministerstvo aktuálně nemá další podrobnější informace o vývoji situace."

Skupina J&T přímý dotaz ohledně dalšího postupu nechala bez odpovědi. "V současné chvíli nebudeme poskytovat žádné detailní informace," podotkl pouze mluvčí společnosti J&T Private Investments Petr Málek.

Navzdory radikálnímu postupu J&T dosavadní místopředseda a zástupce CEFC Jaroslav Tvrdík na svém Twitterovém účtu uvedl, že splacení dluhu zabránily právě kroky J&T, a že do Česka přiletí zástupce "jedné z pěti největších čínských firem, aby ujistil prezidenta ČR a J&T, že je připraven zaplatit dluhy CEFC."

Spolumajitel J&T Patrik Tkáč ale v reakci na to konstatoval, že "Jardo klame" a že společnost je připravena okamžitě přijmout platbu "zákonnou cestou a odevzdat klíče." Zda, a případně kdy k tomu dojde, není zatím jasné.

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: