Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Fiala: Vláda by neměla zaměstnávat veřejnost spory uvnitř koalice

Fiala: Vláda by neměla zaměstnávat veřejnost spory uvnitř koalice
Petr Hloušek / Právo / Profimedia | zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Vláda má jiné problémy a úkoly, než aby zaměstnávala veřejnost spory uvnitř koalice. Před začátkem dnešního dohodovacího řízení koaličních stran to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) s odkazem na pondělní jmenování zmocněnce pro euro ministrem pro evropské záležitosti Martinem Dvořákem (STAN) novinářům řekl, že pokud má koalice fungovat, strany se nesmějí vzájemně překvapovat. Koaliční lídři se sešli ve Sněmovně před 16:45, délku schůzky nechtěli odhadovat.

První dohodovací řízení vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN svolal Fiala v reakci na pondělní rozhodnutí ministra Dvořáka jmenovat svého zmocněnce pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura, ekonoma Petra Zahradníka. Dvořáka za to kritizovaly koaliční strany, vadilo jim mimo jiné, že o tom dopředu nevěděly.

"Budeme jednat o celé situaci. Máme dohodovací řízení v souladu s koaliční smlouvou. Myslím, že máme jiné problémy a úkoly, než abychom zaměstnávali veřejnost spory uvnitř koalice," poznamenal premiér. "Pro mě je důležité, aby naše vláda dělala to, co má, ve prospěch českých občanů a nezatěžovala je zbytečnými diskusemi uvnitř," řekl Fiala v pražském Lichtenštejnském paláci, kde se setkal se zástupci diplomatických misí v Česku.

Při příchodu na dohodovací jednání nechtěl předseda vlády odhadovat, jak dlouho potrvá. "Podstatné je, aby koalice pokračovala ve své práci pro občany. Musíme si uvědomit, kdo je náš soupeř, tedy populisté a extremisté, a jaké jsou naše úkoly, pro které nám veřejnost dala v minulých volbách důvěru. Myslím, že si to musí uvědomovat všichni členové koalice," řekl Fiala.

Jurečka zdůraznil, že pokud má koalice fungovat jako tým, nesmějí se strany vzájemně překvapovat a musí činit jen kroky, které spolu dopředu projednají. "Pokud nechceme koalici rozbít a skončit třeba jako na Slovensku, myslím, že tyto nekolegiální postupy prostě nejsou možné," řekl. Šéf Starostů a vicepremiér Vít Rakušan od jednání čeká "diskusi s koaličními partnery". "My si to tady vyříkáme a potom se určitě zastavím a budu informovat," uvedl.

Dvořák dnes novinářům řekl, že funkci svého zmocněnce nyní nemá v úmyslu zrušit. Za koaliční kompromis by považoval obsazení pozice národního koordinátora pro přijetí eura. Pro obnovení funkce národního koordinátora jsou STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Piráti, negativně se k tomu staví občanští demokraté.

Podrobnosti o dohodovacím řízení obsahuje povolební koaliční smlouva. S jeho využitím se počítá u přípravy zásadních návrhů, ale také při hledání společného postupu koalice v případě, že některou otázku dostatečně neřeší programové prohlášení či koaliční smlouva. V dohodovacím řízení se mají řešit i případné rozpory vyplývající z koaliční smlouvy.

Zdroje: