Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Evropský parlament udělil Sacharovovu cenu Kurdce Mahse Amíníové

Evropský parlament udělil Sacharovovu cenu Kurdce Mahse Amíníové
Mahsa Amíníová | zdroj: Profimedia

Evropský parlament dnes udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení Mahse Amíníové, Kurdce symbolizující odpor proti potlačování práv žen v Íránu. Amíníová loni zemřela po zadržení íránskou mravnostní policií, její smrt vyvolala v zemi rozsáhlé protesty.

„Brutální vražda 22leté Mahsy Amíníové byla bodem obratu. Spustila ženami vedené hnutí, které vstoupilo do dějin,“ uvedla na plénu ve Štrasburku předsedkyně europarlamentu Roberta Metsolaová a dodala, že ocenění patří nejen Kurdce, ale i všem íránským ženám bojujícím za svá práva a hnutí Ženy, život, svoboda. Po oznámení následoval bouřlivý potlesk.

Amíníová se po své smrti stala symbolem odporu proti íránskému režimu. Její smrt vyvolala rozsáhlé protesty po celé zemi, nejprve za práva žen a poté proti celému vedení blízkovýchodní teokratické země. Policie Amíníovou zadržela podle médií kvůli tomu, že měla příliš volně nasazený hidžáb - šátek, kterým si má žena v muslimské společnosti zakrývat vlasy, krk a poprsí a který musejí ženy v Íránu od islámské revoluce z roku 1979 povinně nosit na veřejnosti. Podle policie žena utrpěla ve vazbě infarkt, podle kritiků a její rodiny však zemřela na následky policejní brutality.

Ocenění za podporu lidských práv a základních svobod pojmenované po předním sovětském disidentovi Andreji Sacharovovi je spojeno s odměnou ve výši 50 000 eur (asi 1,2 milionu korun). Loni je získal ukrajinský lid čelící ruské invazi.

Spolu s Amíníovou byla na ocenění nominovaná i trojice žen - Polka Justyna Wydrzyńská, Morena Herreraová ze Salvadoru a Američanka Colleen McNicholsová - u kterých si EP cení jejich boje za bezpečné, legální a dostupné potraty. Nominováni byli také nikaragujská advokátka a dlouholetá bojovnice za lidská práva Vilma Núňezová a její krajan, katolický biskup Roland Álvarez, který patří ke kritikům nikaragujského prezidenta Daniela Ortegy.

Zdroje: