Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Laureátem Sacharovovy ceny je ukrajinský lid

Laureátem Sacharovovy ceny je ukrajinský lid
Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová | zdroj: Profimedia

Letošním laureátem Sacharovovy ceny za svobodu myšlení se stal „statečný ukrajinský lid zastoupený prezidentem, zvolenými lídry a občanskou společností“. Oznámila to dnes předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová.

Ukrajina se už od konce února brání agresi sousedního Ruska. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na twitteru za ocenění poděkoval a uvedl, že Ukrajinci dokazují své odhodlání bránit svobodu a demokracii každý den na bojišti. Evropský parlament dnes také udělil letošní novinářskou cenu, získali ji Clément Di Roma a Carol Valade za film o ruském vlivu v Africe.

O letošním držiteli Sacharovovy ceny rozhodli lídři parlamentních politických skupin a předsedkyně EP. Slavnostní předání se uskuteční ve Štrasburku 14. prosince.

Letošní Sacharovovu cenu si podle Metsolaové nikdo nezaslouží víc než Ukrajinci. Předsedkyně europarlamentu v této souvislosti uvedla, že svět v posledních měsících viděl Ukrajince bránit svou zemi, svobodu, domovy a své rodiny. „Ukrajinci také riskují své životy za Evropu, aby hájili hodnoty, které všichni vyznáváme: svobodu, demokracii a právní stát,“ řekla maltská politička. „Toto ocenění je určeno Ukrajincům, kteří bojují na místě. Těm, kteří byli nuceni uprchnout. Těm, kteří ztratili své příbuzné a přátele. Všem těm, kteří se postavili a bojují za to, v co věří. Vím, že statečný ukrajinský lid se nevzdá a my také ne,“ doplnila.

Ocenění vyzdvihuje ukrajinského prezidenta Zelenského za jeho odvahu a oddanost lidem na Ukrajině a připomíná také jednotlivce, zástupce iniciativ občanské společnosti a státních a veřejných institucí včetně ukrajinské pohotovostní služby. Zelenskyj na twitteru za ocenění Evropskému parlamentu a jeho předsedkyni poděkoval. „Ukrajinci dokazují svou loajalitu hodnotám svobody a demokracie každý den na bojišti proti teroristickému státu – Ruské federaci,“ napsal. Dodal, že podpora národů Evropské unie je pro Ukrajinu velmi důležitá.

Zelenského a ukrajinský lid na cenu navrhli zástupci tří početně nejsilnějších frakcí v EP - lidovců, socialistů a liberálů. Mezi finalisty byli také spoluzakladatel portálu WikiLeaks Julian Assange či Komise pravdy v Kolumbii, která hájí práva obětí tamní občanské války.

Europarlament uděluje cenu nesoucí jméno předního sovětského disidenta Andreje Sacharova každoročně od roku 1988, a to jednotlivcům či organizacím bojujícím za lidská práva a základní svobody. Pojí se s ní finanční odměna 50 000 eur (přes 1,2 milionu Kč). Mezi laureáty Sacharovovy ceny patří řada významných osobností, například jihoafrický bojovník za lidská práva a pozdější prezident Nelson Mandela, barmská politička Do Aun Schan Su Ťij nebo vůdčí osobnost pražského jara z roku 1968 Alexander Dubček. Loni cenu jménem svého otce, vězněného ruského opozičníka Alexeje Navalného v parlamentu ve Štrasburku převzala jeho dcera.

Evropský parlament dnes večer také udělil novinářskou Cenu Daphne Caruanaové Galiziové. Získali ji Clément Di Roma a Carol Valade za dokumentární snímek Středoafrická republika pod ruským vlivem (Centrafrique: le soft power russe). Ocenění dotované částkou 20 000 eur (490 000 Kč) vzniklo na počest zavražděné maltské novinářky Caruanaové Galiziové, která v roce 2017 zemřela po výbuchu bomby nastražené v jejím automobilu. „Zejména v této nebezpečné a nejisté době znamená podpora svobodných médií podporu demokracie,“ uvedla krátce před oznámením vítězů Metsolaová.

Zdroje: