Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Evropská komise schválila pomoc pro Deutsche Bahn, Německo dostane 550 milionů eur

Evropská komise schválila pomoc pro Deutsche Bahn, Německo dostane 550 milionů eur
Železniční dopravce Deutsche Bahn se jako mnoho dalších firem potýká s dopady pandemie způsobené šířením koronaviru (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Evropská komise povolila Německu vyplatit 550 milionů eur (téměř 14 miliard Kč) na pomoc železničnímu dopravci Deutsche Bahn.

Deutsche Bahn (DB) se stejně jako mnoho dalších firem potýká s dopady pandemie způsobené šířením koronaviru. Podle dnešního sdělení komise je pomoc v souladu s pravidly Evropské unie o státní podpoře.

Divize dálkových spojů německých drah DB Fernverkehr se od března do června loňského roku potýkala jak na domácích spojích, tak i na spojích do zahraničí kvůli protipandemickým opatřením s prudkým poklesem poptávky. Vykázala vysoké provozní ztráty a výrazný pokles prodeje. Německá vláda se následně obrátila na EK s žádostí, zda může státem ovládanému dopravci finančně pomoci.

Vyjádření komise je dobrou zprávou pro Deutsche Bahn, která se dnes dozvěděla, že její strojvedoucí nenastoupí v příštích dnech do práce. Stávka od dnešního večera zasáhne nákladní dopravu a od středečních 2 hodin se do ní zapojí také osobní doprava.

DB uvedla, že stávka přichází ve velmi nevhodnou dobu, kdy se firma teprve začíná vzpamatovávat z dopadů pandemie. Strojvedoucí po firmě žádají zvýšení mezd a mimořádný příspěvek 600 eur (asi 15 200 Kč) jako odškodnění za práci v čase koronaviru.

Německý stát už poskytl pomoc třeba i národnímu leteckému dopravci Lufthansa. Jako jedna z prvních získala společnost od daňových poplatníků na záchranu před hrozícím krachem kvůli pandemii zhruba miliardu eur (25,4 miliardy Kč), které chce státu splatit do zářijových parlamentních voleb.

Zdroje: