Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Evropská komise schválila první národní plány obnovy, Praha si ale na peníze počká

Evropská komise schválila první národní plány obnovy, Praha si ale na peníze počká
Předsedkyně komise Ursula von der Leyenová vyráží na návštěvu Portugalska a Španělska, kde zahájí sérii cest po všech státech, jejichž plány komise potvrdila | zdroj: Profimedia

Evropská komise schválila první národní plány obnovy, na jejichž základě budou země Evropské unie čerpat peníze z mimořádného pandemického fondu.

Předsedkyně komise Ursula von der Leyenová dnes oznámila, že vyráží na návštěvu Portugalska a Španělska, kde zahájí sérii cest po všech státech, jejichž plány komise potvrdila. Mezi prvními zeměmi jsou i Řecko a Dánsko, do unijního summitu plánovaného na příští týden by podle unijních činitelů měla komise schválit 12 národních strategií. Česko, které plán předložilo zatím jako poslední, mezi nimi nebude.

Unijní exekutiva začala před několika dny vydávat dluhopisy, jejichž prostřednictvím chce naplnit bezprecedentní fond o celkovém objemu 750 miliard eur (19,1 bilionu Kč). V úterý oznámila, že díky velké poptávce investorů získala prvních 20 miliard eur, letos by chtěla mít k dispozici zhruba pětinásobek této částky. Z tohoto balíku budou moci státy vyčerpat v rámci předfinancování až 13 procent svých alokací.

Národní plány zohledňují požadavky komise na investice do ekologických či digitálních priorit nebo požadované reformy. Zmíněné čtyři země odevzdaly své plány mezi prvními na přelomu dubna a května. Španělsko bude zemí, která z nevratných grantů dostane největší podíl. Z celkového balíku přímých dotací, který obsahuje 312,5 miliardy eur, by do Madridu mělo putovat až 69,5 miliardy.

Česká republika, která má nárok na 7,1 miliardy eur (což je přes 180 miliard Kč), byla začátkem června zatím posledním z 23 států, jež své plány komisi odevzdaly. Praha si proto na peníze bude muset ještě nějakou dobu počkat. Brusel má na zhodnocení investiční a reformní strategie dva měsíce. Konečné slovo budou mít ministři členských států, kteří mají na schválení plánu potvrzených komisí měsíc.

Zatímco nejrychlejší země dostanou první peníze patrně v průběhu července, Česko si zřejmě bude muset počkat nejméně do září.

Zdroje: