Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Ekonomická aktivita v eurozóně se v březnu vrátila k růstu

Ekonomická aktivita v eurozóně se v březnu vrátila k růstu
Ekonomická aktivita v eurozóně se v březnu nečekaně vrátila k růstu | zdroj: Profimedia

Ekonomická aktivita v eurozóně se v březnu nečekaně vrátila k růstu. Zvýšená produkce továren, které vyrábějí nejrychlejším tempem za 23 let, vykompenzovala pokračující zpomalení v dominantním sektoru služeb. Ukázal to průzkum, jehož předběžné výsledky dnes zveřejnila organizace IHS Markit.

Souhrnný index nákupních manažerů (PMI), který zahrnuje aktivitu v průmyslu i ve službách, za březen vystoupil na 52,5 z únorových 48,8 bodu. Dostal se tak nejvýše od konce roku 2018.

Pokud je index pod 50 body, znamená to útlum ekonomické aktivity. Hodnota nad 50 body pak signalizuje růst. I nejvíce optimistický analytik oslovený agenturou Reuters odhadoval růst indexu pouze na 51 bodů.

S ohledem na třetí vlnu koronaviru ve velké části Evropy, pomalému očkování a obnoveným uzávěrám ekonomiky by konečná data mohla být horší, poznamenali analytici.

V Německu hodnota PMI vzrostla na rekordních 66,6 bodu z 60,7 bodu dosažených minulý měsíc. Dílčí index služeb se zvýšil po pěti měsících poklesu. Sběr dat se ale konal předtím, než německá vláda kvůli prudkému nárůstu počtu nakažených novým koronavirem tento týden oznámila zpřísnění stávajících omezení do 18. dubna.

Zdroje: