Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Čína je největším obchodním partnerem EU, předstihla USA

Čína je největším obchodním partnerem EU, předstihla USA
Čína se stala největším obchodním partnerem Evropské unie, a předstihla tak loni na této pozici Spojené státy. | zdroj: Profimedia

Čína se stala největším obchodním partnerem Evropské unie, a předstihla tak loni na této pozici Spojené státy. Obchod mezi Čínou a unií loni dosáhl hodnoty 709 miliard dolarů (15,2 bilionu Kč), zatímco hodnota obchodní výměny unie s USA činila 671 miliard dolarů. Peking zároveň překonal obecný trend - loni obchod s většinou evropských partnerů klesl kvůli pandemii covidu-19, napsal dnes zpravodajský server BBC.

Ačkoliv čínská ekonomika v prvním čtvrtletí zaznamenala pokles o 6,8 procenta, její následné hospodářské oživení vyvolalo poptávku po autech a luxusním zboží z EU. Export z Číny do Evropy se také těšil silné poptávce po lékařském vybavení a elektronice. Čína je jedinou velkou ekonomikou, která loni vykázala růst.

„V roce 2020 byla Čína pro EU hlavním partnerem. K tomuto výsledku přispělo zvýšení importu o 5,6 procenta a exportu o 2,2 procenta,“ uvedl evropský statistický úřad Eurostat.

Zmíněné hodnoty se blíží oficiálním údajům, které v lednu zveřejnila Čína. Obchod s EU podle nich loni vzrostl o 5,3 procenta na 696,4 miliardy dolarů. Obchodní deficit EU s Čínou vystoupil na 219 miliard z předchozích 199 miliard dolarů, vyplývá z pondělních dat Eurostatu.

Třebaže Spojené státy a Británie zůstávají největšími exportními trhy EU, obchod bloku s oběma zeměmi loni výrazně klesl. „Obchod se Spojenými státy zaznamenal významný pokles importu (o 13,2 procenta) i exportu (o 8,2 procenta),“ uvádí unijní statistika.

Na transatlantickém obchodě se odrazila řada sporů, které vedly k zavedení cel na ocel a další zboží, jako je například francouzský koňak anebo americké motocykly Harley-Davidson. Loni dosáhl objem obchodu mezi USA a EU 671 miliard dolarů, rok předtím činil 746 miliard dolarů. Zatím není jasné, zda nový americký prezident Joe Biden obchodní přístup k Evropě přehodnotí.

Evropská unie a Čína se pokoušejí své ekonomické vazby prohloubit. Na konci minulého roku dojednala sedmadvacítka s Pekingem úvodní dohodu o investicích, která usnadní investorům z obou regionů vzájemný přístup na trhy.

Zdroje: