Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Do Varů přijela americká herečka Robin Wrightová, v sobotu převezme ocenění

Do Varů přijela americká herečka Robin Wrightová, v sobotu převezme ocenění
Jiří Bartoška přivítal v Karlových Varech Robin Wrightovou | zdroj: Profimedia

Do Karlových Varů přijela dnes americká herečka Robin Wrightová, známá především jako Jenny z filmu Forrest Gump. Na festivalu převezme v sobotu cenu prezidenta festivalu. V pátek uvede na karlovarském festivalu film Princezna Nevěsta, ve kterém ztvárnila jednu z hlavní rolí a který se stal velmi populárním.

Wrightová dnes před 18:00 přijela do karlovarského hotelu Pupp. K desítkám fanoušků ale nezamířila a rovnou se spěchala ubytovat.

Bývalá modelka Wrightová nejprve hrála v televizních seriálech. Podstatnou se pak pro ni stala role v epické fantasy Princezna Nevěsta z roku 1987 režiséra Roba Reinera, který karlovarský festival promítne na její počest. Velkou příležitost Wrightová dostala v roce 1996 v historickém dramatu na motivy stejnojmenného románu Daniela Defoa Moll Flandersová po boku Morgana Freemana.

V letech 2013 až 2018 hrála jednu z hlavních rolí v seriálu Dům z karet. Získala za něj mnoho ocenění, včetně tří nominací na Zlatý glóbus, který si odnesla v roce 2014. Za stejnou roli si vysloužila také pět cen od herecké asociace Screen Actors Guild za vynikající ženský herecký výkon v dramatickém seriálu. Pětkrát po sobě navíc získala nominaci na cenu Emmy v kategorii hlavní herečka v dramatickém seriálu, a to za každou sezonu tohoto seriálu. Wrightová na 35. ročníku Amerického filmového festivalu v Deauville získala cenu za celoživotní přínos filmu. 

Zdroje: