Dnes je sobota 4. května 2024., Svátek má Květoslav
Počasí dnes 9°C Dešťové přeháňky

Na karlovarském festivalu oceněna hvězda Trainspottingu Ewan McGregor

Na karlovarském festivalu oceněna hvězda Trainspottingu Ewan McGregor
Ewan McGregor s dcerou Clarou v Karlových Varech. | zdroj: Profimedia

Skotský herec, režisér a producent Ewan McGregor převzal v sobotu z rukou Jiřího Bartošky Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

McGregor, kterého mezinárodně proslavil snímek Trainspotting, poté společně se svou dcerou, herečkou a producentkou Clarou McGregorovou uvedl jejich společný snímek Druhá šance.

„Myslím, že mám velké štěstí, že mohu být hercem, mám rád to, co dělám,“ řekl McGregor, a poté na jeviště pozval svoji dceru Claru.

Hereckou kariéru McGregor započal v 90. letech, když získal první role v televizních seriálech, ale především začal spolupracovat s režisérem Dannym Boylem. Za roli v černé komedii Mělký hrob získal Empire Award pro nejlepšího britského herce. Mezinárodní senzaci znamenal jejich další společný film Trainspotting z roku 1996. Adaptace románu Irwina Welshe se stala druhým nejúspěšnějším britským filmem všech dob.

profimedia-0619115176 Ewan McGregor v roli Marka „Rent Boye“ Rentona ve snímku Trainspotting. | zdroj: Profimedia

Do světa hollywoodských filmů McGregor poprvé vstoupil jako Obi-Wan Kenobi v Lucasových Hvězdných válkách, poté natočil s Ridley Scottem válečné drama Černý jestřáb sestřelen a s Bazem Luhrmannem muzikál Moulin Rouge! Film získal dva Oscary a McGregor získal Evropskou filmovou cenu za přínos světovému filmu a první nominaci na Zlatý glóbus.

Herecké umění Ewana McGregora postupně vyhledávali další slavní režiséři jako Tim Burton, Michael Bay, Marc Forster nebo Woody Allen.

V roce 2016 debutoval McGregor jako režisér, když na plátno převedl knihu Philipa Rotha Americká idyla a zároveň vytvořil hlavní roli. Rok na to se vrátil ke spolupráci s Dannym Boylem, aby ve snímku T2 Trainspotting oživili osudy hrdinů kultovního filmu po 20 letech.

V současné době Ewan McGregor natáčí historickou minisérii Gentlemen in Moscow, kterou rovněž produkuje.

V příběhu Druhá šance se otec a jeho dvacetiletá dcera, kteří od sebe byli dlouho odloučeni, vydávají na cestu ze San Diega do Nového Mexika. Po letech k sobě hledají vztah skrze dívčiny problémy se závislostí.

Zdroje: