Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Do boje o Bílý dům vstoupil republikán a bývalý Trumpův viceprezident Mike Pence

Do boje o Bílý dům vstoupil republikán a bývalý Trumpův viceprezident Mike Pence
Mike Pence | zdroj: Profimedia

Do volebního boje o Bílý dům vstoupil republikán Mike Pence. Dnes předal potřebné dokumenty federální volební komisi. Soupeři v republikánských primárkách mu budou mimo jiné Donald Trump, kterému Pence dělal viceprezidenta, nebo floridský guvernér Ron DeSantis. Pence se profiluje jako tradiční konzervativec a protiváha populistického proudu v Republikánské straně, je zastáncem podporování Ukrajiny a odpůrce například práva na interrupci.

Osmačtyřicátý americký viceprezident Pence podle médií kampaň před voliči oficiálně zahájí na své 64. narozeniny ve středu 7. června projevem ve městě Des Moines v Iowě; po vzoru ostatních uchazečů o Bílý dům také zveřejní kampaňové video.

Lidé obeznámení s Penceovými plány uvádějí, že čerstvý republikánský kandidát a rodák z nedaleké Indiany vnímá Iowu a americký Středozápad celkově jako domov pro svůj typ politiky. Pence sám sebe charakterizuje jako „křesťana, konzervativce a republikána, v tomto pořadí“. Na kampaň se podle médií připravoval měsíce, například pořádáním akcí v Iowě, Jižní Karolíně a New Hampshiru, kde navštěvoval kostely, pronášel projevy a snažil se získat sponzory.

Penceova kampaň bude nyní usilovat o to, aby se někdejší viceprezident u voličů zapsal jinak, než jen jako Trumpův pobočník. Poslední týdny administrativy Trumpa a Pence se nesly v duchu Trumpova popírání volebních výsledků a vyvrcholily násilnými nepokoji v budově Kapitolu v lednu 2021. Pence letos v dubnu vypovídal před federální velkou porotou ve věci údajného ovlivňování volebního výsledku a podněcování násilí u Kapitolu Trumpem.

„V jiné fázi naší moderní politické historie by Pence byl kandidátem aspirujícím na úspěch u voličské základny v Iowě. Ale v období po Trumpovi je situace jiná, Pence bude nahlížen a souzen skrze optiku Trumpa,“ řekl serveru Politico Dave Kochel, republikánský politický stratég v Iowě.

Než se stal v roce 2016 americkým viceprezidentem, byl Pence guvernérem Indiany a více než deset let členem Kongresu.

Uchazeči o Bílý dům, kteří kandidují za jednu ze dvou hlavních politických stran, si musejí nejdříve získat přízeň svých spolustraníků v takzvaných primárních volbách. Demokratická i Republikánská strana tak každá postaví jednoho kandidáta, mezi nimiž lidé prezidenta vyberou ve volbě prostřednictvím volitelů.

Penecovými protikandidáty v republikánských primárkách budou kromě dvou nejvíce prominentních osob Trumpa a DeSantise také bývalá guvernérka Jižní Karolíny a velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová, exguvernér Arkansasu Asa Hutchinson a několik dalších kandidátů.

Zdroje: