Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Aktualizováno: Pózoval s nohama na stole Pelosiové, teď dostal výtržník z Kapitolu čtyři a půl roku

Aktualizováno: Pózoval s nohama na stole Pelosiové, teď dostal výtržník z Kapitolu čtyři a půl roku
Richard Barnett se při útoku na Kapitol vyfotil s nohama na stole šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové | zdroj: Profimedia

Trest 4,5 roku odnětí svobody dostal ve středu 63letý Američan, který byl jednou z nejvýraznějších tváří předloňského vpádu příznivců Donalda Trumpa do sídla amerického Kongresu. Richard Barnett se tehdy nechal vyfotit v kanceláři předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové s jednou nohou na jejím stole.

Oznámení trestu přišlo po lednovém odsouzení, kdy byl Barnett shledán vinným v osmi bodech obžaloby.

Porota bývalého hasiče ze státu Arkansas uznala vinným mimo jiné z nedovoleného držení zbraně, vniknutí do budovy s omezeným přístupem či maření úředního procesu. Prokuratura pro něj požadovala kolem sedmi let za mřížemi, podle obhajoby byl namístě maximálně roční trest.

Soudce Christopher Cooper se nakonec rozhodl pro 4,5 roku vězení a při oznamování trestu uvedl, že Barnett místy vyvolával dojem, že si nechvalnou proslulost plynoucí ze své účasti na nepokojích užívá. „Všichni, kdo Biga (přezdívka odsouzeného) sledují, musí vědět, že činy ze 6. ledna nelze opakovat bez závažných důsledků,“ citoval soudce veřejnoprávní rozhlas NPR.

profimedia-0748727092 Richard ‚Bigo‘ Barnett na cestě k soudu | zdroj: Profimedia

Barnett byl zaměstnancem stavební společnosti a zarytým podporovatelem tehdejšího prezidenta Trumpa, když 6. ledna 2021 společně s stovkami dalších lidí narušil schůzi Kongresu. V kanceláři Pelosiové, tehdy třetí nejvýše postavené političky v USA, zapózoval pro fotografii, nechal na stole sprostý vzkaz a odnesl si obálku s elektronickým podpisem političky. Porotci u soudu také vyslechli, že Barnett do Kongresu vešel s holí, na jejímž konci měl paralyzér o napětí 950 000 voltů.

Obžalovaný u soudu prohlásil, že je křesťan, nechoval se tak, jak by si býval přál, a za svůj sprostý vzkaz Pelosiové se omluvil. Porota však o jeho odsouzení rozhodla po méně než tříhodinové diskusi a odmítla jeho argumenty, že se do kanceláře Pelosiové dostal náhodou, když hledal toaletu, nebo že jeho paralyzér nebyl funkční.

Nepokoje ve washingtonském Kapitolu byly vyvrcholením bezprecedentního vývoje po prezidentské volbě roku 2020, který vyplynul z Trumpovy neochoty uznat porážku. Končící prezident až do 6. ledna burcoval své podporovatele výmysly o „zmanipulovaných volbách“, tisíce z nich se pak při potvrzování výsledku sešly u Kongresu, načež stovky výtržníků pronikly dovnitř. Americké úřady v této souvislosti obvinily přes 1000 podezřelých, z nichž si už více než 500 vyslechlo tresty.

Verdikt v procesu s Barnettem přišel na začátku série soudních jednání, při nichž padnou tresty pro členy extremistické skupiny Oath Keepers odsouzenými kvůli zapojení do nepokojů za rozvratnou činnost.

Soud poslal zakladatele Oath Keepers kvůli útoku na Kapitol na 18 let do vězení

Americký federální soud dnes poslal na 18 let do vězení Stewarta Rhodese, zakladatele extremistické skupiny Oath Keepers (Strážci přísahy), za rozvratné spiknutí a další trestné činy v souvislosti s útokem příznivců exprezidenta Donalda Trumpa na sídlo Kongresu 6. ledna 2021. Dalšímu členovi a někdejšímu šéfovi floridské pobočky uskupení Kellymu Meggsovi za stejný zločin později soudce vyměřil 12 let vězení.

Osmapadesátiletý Rhodes před soudem neprojevil lítost a tvrdil, že je politickým vězněm. „Pane Rhodesi, po celá desetiletí je jasné, že jste chtěl, aby se demokracie v této zemi zvrhla v násilí,“ prohlásil soudce Amit Mehta. „Nejste politický vězeň,“ řekl s poznámkou, že Rhodes představuje trvalou hrozbu pro zemi. Vyjádřil také obavy, že by se situace z 6. ledna 2021 mohla opakovat. „V okamžiku, kdy budete propuštěn, ať už to bude kdykoliv, budete připraven pozvednout zbraně proti své vládě,“ řekl Rhodesovi.

Někdejšího vůdce krajně pravicové milice Rhodese uznala porota federálního soudu vinným už loni v listopadu, dnes soudce oznámil výši trestu. Obžaloba pro něj žádala 25 let za mřížemi. Délka vězení pro Rhodese je nejdelším trestem vyneseným v souvislosti s někdejšími nepokoji ve Washingtonu, kvůli kterým bylo obviněno více než 1000 lidí. Podle něj dosud nejdelším trestem bylo 14 let za mřížemi pro muže z Pensylvánie, který tehdy zaútočil na policii.

profimedia-0657216048 Stewart Rhodes | zdroj: Profimedia

Na Kapitol při společné schůzi obou komor amerického Kongresu, která se chystala formálně potvrdit vítězství současného amerického prezidenta Joea Bidena ve volbách, zaútočili příznivci tehdejšího šéfa Bílého domu Trumpa. Ten po předchozích volbách začal bez důkazů tvrdit, že hlasování provázely rozsáhlé volební podvody a že mu demokraté vítězství „ukradli“.

Rhodes tehdy do budovy Kapitolu nevstoupil, ale podle žalobců byl strůjcem spiknutí, jehož cílem bylo násilně narušit předání prezidentské moci. Vystudovaný právník je zakladatelem Oath Keepers, která byla jednou z několika extremistických skupin, jejichž členové tehdy dorazili k budově Kongresu. Její název odkazuje na přísahu, kterou ve Spojených státech skládají veřejní činitelé, především pak na pasáž o ochraně ústavy před „vnějšími i domácími“ nepřáteli. Skupina vznikla v roce 2009.

Dnešní vynesení výše trestu nad Rhodesem je první ze série verdiktů, které by si měli vyslechnout v následujících dnech další členové Oath Keepers, poznamenala agentura AP. Americké soudy podle ní zatím odsoudily přes 500 lidí v souvislosti s násilnostmi z předloňského ledna ve Washingtonu, přičemž více než polovina z nich dostala trest odnětí svobody, další ze soudních síní odešli s podmínkami nebo domácím vězením.

Rhodes je prvním člověkem obviněným v souvislosti s útokem na Kapitol, jenž byl odsouzen za trestný čin rozvratného spiknutí, napsala AP, která dnešní verdikt označila za další milník v rozsáhlém vyšetřování tehdejšího násilí. 

Zdroje: