Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Biden šel v Coloradu k zemi, náplastí mu bude pozastavení platnosti dluhového stropu

Biden šel v Coloradu k zemi, náplastí mu bude pozastavení platnosti dluhového stropu
Joe Biden zakopl a upadl při předávání diplomů na promoci kadetů letecké akademie v Coloradu | zdroj: Profimedia

Americký prezident Joe Biden dnes zakopl a upadl při předávání diplomů na promoci kadetů letecké akademie v Coloradu. Příslušníci letectva a ochranka prezidentovi vzápětí pomohli vstát, načež se bez pomoci vrátil ke svému sedadlu. Moment zachytily televizní kamery.

Osmdesátiletý Biden je nejstarším prezidentem v historii Spojených států. Před svým dnešním pádem si potřásl rukou s každým z 921 absolventů, což trvalo přibližně hodinu a půl.

Bílý dům po incidentu uvedl, že prezident je v pořádku. „Když si podával ruce, byl na pódiu pytel s pískem,“ uvedl šéf tiskového oddělení Bílého domu Ben LaBolt. Zpráva z tiskového střediska Bílého domu také uvedla, že Biden při pohybu na pódiu zakopl o černý pytel s pískem. Na záběrech je vidět, že prezident po pádu zřejmě poukazoval právě na tento pytel.

Bidenovi kritici tvrdí, že je příliš starý na to, aby se ucházel o druhé funkční období. V případě volebního vítězství by mu na začátku druhého funkčního období bylo 82 let a průzkumy veřejného mínění naznačují, že většina amerických voličů má ohledně jeho pokročilého věku obavy. V příštích prezidentských volbách v roce 2024 by se demokratický prezident přitom mohl znovu utkat s republikánským exprezidentem Donaldem Trumpem, který je jen o čtyři roky mladší.

Biden v minulosti upadl při projížďce na kole či na schodech do letadla.

Senát schválil zákon o pozastavení platnosti dluhového stropu USA

Americký Senát schválil zákon o pozastavení platnosti dluhového stropu USA. Prezident Biden uvítal výsledek hlasování jako „velké vítězství amerického lidu“ a těší se, že zákon brzy podepíše. Bez tohoto kroku by federální vláda v pondělí přestala být schopna splácet své závazky, USA by tak byly poprvé v historii v platební neschopnosti.

Senátoři zákon přijali většinou 63 ku 36 hlasům poté, co projednali a zamítli deset pozměňovacích návrhů. Pouze jeden z nich předložil demokrat, všechny ostatní byly republikánské. Pokud by některý z návrhů uspěl, putoval by zákon zpět do Sněmovny reprezentantů, kde byl v aktuálním znění ve středu přijat většinou 314 ku 117 hlasů.

Kompromisní balíček vyjednaný Bidenem a republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym netěší ani republikány, ani demokraty na vzdálenějších stranách politického spektra. Více pravicová část republikánských zákonodárců kritizovala, že návrh neobsahuje větší snížení veřejných výdajů, levicovějším kongresmanům vadilo například zpřísnění podmínek pro přístup k sociální pomoci.

Zákon ale odkládá problém dluhového stropu, který hrozil turbulencemi v americké a světové ekonomice. Až jej Biden podepíše, pozastaví uplatňování pravidel o dluhovém stropu do ledna 2025. Počítá také s omezením růstu státních výdajů o 1,5 bilionu dolarů (asi 33 bilionů korun) v příštích deseti letech, se škrty v rozpočtu daňové správy a zpřísněním některých podmínek pro čerpání sociální pomoci.

Do platební neschopnosti se Spojené státy ještě nikdy nedostaly, ačkoliv podobně blízko byly v roce 2011. Nynější zákon zajistí americké vládě, že další podobný politický boj se nepovede před nadcházejícími prezidentskými volbami, podotýká list The New York Times.

„Senátoři obou stran dnes večer svým hlasováním ochránili náš těžce vydřený ekonomický růst. Nikdo nedostal ve vyjednáváních vše, co si přál, ale nepochybujte o tom, že je to velké vítězství pro americký lid i ekonomiku,“ řekl Biden poté, co zákon prošel Senátem. 

Zdroje: