Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Diplomacie naruby dostala Zemana na stránky Financial Times

Diplomacie naruby dostala Zemana na stránky Financial Times
Prezident Zeman si v Miláně dává kafe a cigaretu a přátelsky debatuje s Lavrovem | zdroj: ČTK

Český prezident Miloš Zeman to opět dotáhl na stránky prominentního zahraničního tisku. A zase kvůli Rusku. "Zatímco německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande horečně vyjednávají s Putinem, pan Zeman v pohodlném křesle přátelsky debatuje nad kávou a cigaretou s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem," píše vlivný deník Financial Times

"Když evropští politici na milánském summitu loni v říjnu tlačili na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil ozbrojený konflikt na Ukrajině, český prezident Miloš Zeman na jednání podezřele chyběl," připomíná dál deník. Na debatu s dlouholetým architektem ruské zahraniční politiky v Miláně si ale čas našel. 

Zeman svými postoji, které se rozcházejí s oficiální politikou ministerstva zahraničí, v minulosti opakovaně pobouřil část české i zahraniční veřejnosti. Financial Times označil Zemana za podvratný živel, který podkopává snahu Evropské unie o jednotný postup vůči Rusku. Český prezident podle deníku zároveň symbolizuje širší problém unie, který představuje snaha Kremlu destabilizovat unii zevnitř.    

Prominentní list pak pokračuje výčtem přátelských svazků, které pojí Zemana s Moskvou. "Martin Nejedlý, šéf české pobočky ruské energetické společnosti Lukoil, a Miroslav Šlouf, lobbista, který dojednal Lukoilu dohodu o dodávkách paliva pro bratislavské letiště, byli hlavní finanční oporou strany STAN, kterou založil Zeman pro svou prezidentskou kampaň. Dvojice mužů patřila do jeho prezidentského volebního týmu a zůstala v úzkém kruhu jeho poradců," píše se dál v článku.

S vysvětlováním kontroverzních výroků, kterými Zeman rozhodně nešetří, mají čeští diplomaté plné ruce práce. Třešničkou na dortu je pak Zemanův vztah s Vladimirem Jakuninem, bývalým agentem KGB a šéfem ruských železnic, o němž český prezident mluví jako o svém dlouholetém příteli. Problém je, že Jakunin je na seznamu protiruských sankcí, což ovšem nezabránilo Zemanovi, aby ho pozval na vzpomínkovou akci k 70. výročí osvobození Osvětimi.

Zeman to podle deníku dotáhl na poli světové diplomacie tak daleko, že ho ostatní politici začínají ignorovat. "Český diplomat, který odmítl zveřejnit svou totožnost kvůli tomu, že není pověřen komunikací s médií, prozradil, co mu nedávno sdělili američtí kolegové: Zemana budeme ignorovat, dokud se jeho slova nestanou živnou půdou pro ruskou propagandu," píše Financial Times.

Z českého diplomatického sboru se přitom podle deníku ozývají hlasy, že Zeman jednoduše pokračuje tam, kde skončil jeho předchůdce Václav Klaus. "Už se to stalo českou tradicí, mít na Hradě blázna," uvedl pro Financial Times jeden nejmenovaný diplomat.

Zdroje: