Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Aktualizováno: Válková podala demisi k 1. březnu. Nahradí ji Pelikán

Aktualizováno: Válková podala demisi k 1. březnu. Nahradí ji Pelikán
Ministryně spravedlnosti Helena Válková končí | zdroj: Profimedia

Ministryně spravedlnosti Helena Válková ve funkci ministryně skončí k 1. březnu. Šéf jejího domovského hnutí ANO Andrej Babiš za ní předem našel náhradu. Do čela resortu justice se postaví první náměstek Válkové Robert Pelikán. Válková je prý situací kolem její osoby znechucená. Premiér Sobotka rezignaci přijal.

Válková v pondělí o stavu ministerstva a své budoucnosti jednala s prezidentem Milošem Zemanem, který ministry jmenuje a odvolává.

"Já jsem předpokládal, že včera po jednání s panem prezidentem to teda jako oznámí. Teď je nemocná, takže jsme se nemohli potkat. Víceméně si myslím, že jsme na tom domluveni," sdělil České televizi Babiš, který se Zemanem mluvil ještě před ministryní.

Válková dlouhodobě čelí kritice za špatné plnění legislativního plánu a neefektivní řízení ministerstva. Babiš tvrdí, že svou roli Válková splnila. Dle Babiše je "rezort pod tlakem a potřebuje větší tah na branku". A právě tuto kvalitu by podle Babiše měl mít Pelikán.

"Bylo to pro ni velice náročné období, už při nástupu mě informovala, že to nechce dělat dlouho, a proto ten její krok chápu," doplnil Babiš. S pravděpodobným budoucím šéfem české justice Pelikánem se chce prezident Zeman setkat osobně. Opozice Pelikána již teď kritizuje. 

"Pan Pelikán několik posledních měsíců na ministerstvu spravedlnosti působil ve funkci prvního náměstka, to znamená, nemůže se zcela distancovat od toho, co se na ministerstvu odehrávalo," přisadil si Sobotka, který není personálním kolotočům příliš nakloněn.

Jde už o třetí ministerský post, které hnutí ANO mění v Sobotkově vládě. Po Věře Jourové, která z české politiky odešla do Evropské komise, rezignoval i ministr dopravy Antonín Prachař. Nechtěl "dál podléhat tlaku médií a opozice". Skutečností ale je, že prohrál volby do Senátu.

 

 

Zdroje: