Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Demonstrace mániček v roce 1966: Ministr Blažek podal stížnosti ve prospěch účastníků

Demonstrace mániček v roce 1966: Ministr Blažek podal stížnosti ve prospěch účastníků
Pavel Blažek | zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal stížnosti ve prospěch Martina Maryšky a Miloše Turka, kteří se v Praze v září 1966 zúčastnili shromáždění „mániček“, tedy dlouhovlasých mladíků. Podle ministra byla demonstrace „legitimní realizací svobody projevu“ a nebyl důvod účastníky kriminalizovat, informoval advokát Lubomír Müller.

Mluvčí Nejvyššího soudu Gabriela Tomíčková potvrdila, že soud stížnosti obdržel, a to tento měsíc. Vede dvě samostatná řízení.

Demonstrace směřovala proti akci Veřejné bezpečnosti (VB) „Vlasatci“, provedené údajně na pokyn hygienika ministerstva vnitra v srpnu 1966. Příslušníci VB tehdy pochytali a násilně ostříhali desítky mladých dlouhovlasých mužů. Zářijového shromáždění se podle dobového tisku účastnilo asi 130 lidí, vykřikovali hesla jako „Pryč s holiči“ a „Vraťte nám naše vlasy“.

„Někteří studenti pražských fakult jim verbálně vyjadřovali podporu, zatímco příslušníci Veřejné bezpečnosti zpočátku vůbec nechápali, co se děje a nevěděli, jak zareagovat. Nakonec byla demonstrace neskutečně brutálně rozehnána, přičemž příslušníci VB použili fyzického násilí i vůči mladým ženám,“ uvedl před časem na webu Ústavu pro studium totalitních režimů historik Ladislav Kudrna.

V následném procesu u Obvodního soudu pro Prahu 2 bylo odsouzeno 14 mladíků. Podle Kudrny padlo sedm nepodmíněných trestů v rozmezí od čtyř do 16 měsíců.

„Ačkoli tehdy byla většina odsouzených nezletilci, dnes je situace taková, že v případě rehabilitace mohou za nezákonné odnětí svobody dostat kromě běžného odškodnění i příplatek k starobnímu důchodu,“ uvedl Müller. Ministrovy argumenty, že zákon porušen byl, podle Müllera svědčí ve prospěch všech 14 odsouzených. Nejvyšší soud však bude nyní řešit jen Maryšku a Turka, narozené v letech 1947 a 1949.

Zdroje: