Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Fremr poslal za nadávky komunistům do vězení dělníka, píše Echo24

Fremr poslal za nadávky komunistům do vězení dělníka, píše Echo24
Robert Fremr, zatím kandidát na ústavního soudce. | zdroj: Profimedia

Robert Fremr, kandidát prezidenta Petra Pavla na ústavního soudce, odsoudil v roce 1985 na deset měsíců nepodmíněně dělníka ve skladu za hanobení republiky a jejího představitele.

Kauza Olšanské hřbitovy a odsouzení 172 lidí za emigraci tak nebudou jediní kostlivci ve skříni Roberta Fremra z doby jeho působení v komunistické justici.

Dokládají to dokumenty, které pocházejí z Archivu hlavního města Prahy a které má podle informací serveru Echo24 také prezidentská kancelář.

Život a doba soudce Roberta Fremra

Dělníka ze skladu Paláce kultury udal někdo z jeho spolupracovníků, že uráží představitele federální vlády.

„Vyjadřoval se o nich jako o ‚sklerotických dědcích, senilních dědcích a mozcích vylízaných‘ a dále urážel členy KSČ výrazy jako ‚debilové komunistický‘ což vyvolalo pohoršení u jeho spolupracovníků,“ stojí v rozsudku, pod nímž je podepsán Robert Fremr jako předseda senátu a který má Echo24 k dispozici.

Obviněný, sám člen KSČ, byl ihned vzat do vazby, přičemž jeho manželka byla na mateřské dovolené s právě narozenou dcerou.

Soudce Fremr v odůvodnění rozsudku uvedl, že „stupeň nebezpečnosti jednání obžalovaného pro společnost byl zvyšován dlouhou dobou páchání trestné činnosti, opakováním závadných výroků, a to i poté, co byl napomínán k slušnosti“.

Odvolací soud 27. prosince 1985 rozsudek zrušil a propustil obžalovaného z vazby, kde si skladový dělník odseděl pět měsíců.

Uznal, že soud při vyhlašování rozsudku neřekl nic o trestném činu hanobení republiky a jejího představitele. Přesto se to objevilo v písemném rozsudku z 6. listopadu 1985 podepsaném soudcem Fremrem.

Machinace s protokolem

Odvolací senát dokonce zjistil, že byl zpětně upraven protokol senátu soudce Fremra. V původním textu psaném přes průklepový papír byl uveden jen jeden paragraf, kdežto později bez průklepu byl dopsán přísnější paragraf hanobení republiky a jejího představitele.

Druhý rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 4 ze dne 27. února 1986 znovu shledal obžalovaného dělníka vinným, ale nově mu uložil mírnější trest, „pouze jeden rok s podmíněným odkladem“.

V lednu 1991 byl při soudní rehabilitaci rozsudek zrušen.

Zdroje: