Dnes je středa 17. dubna 2024., Svátek má Rudolf
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

„Další peklo a výsměch.“ Rusové vyplácí v Mariuopolu důchody v rublech

„Další peklo a výsměch.“ Rusové vyplácí v Mariuopolu důchody v rublech
Přístavní Mariupol mají pod kontrolou ruské invazní síly od května, kdy se po tvrdých bojích vzdali poslední ukrajinští obránci (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Rusové začali vyplácet lidem v ovládnutém ukrajinském Mariupolu důchody v rublech a pouze v hotovosti.

Podle serveru Ukrajinska pravda o tom dnes informoval poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko. Kvůli frontám, které lidé musejí vystát na ulici v horku, označil výplatu penzí za peklo.

„Okupanti začali v Mariupolu vyplácet důchody. Podle jejich údajů je registrováno asi 47 000 penzistů. Ale podle informací z našich zdrojů se dalších 10 000 obyvatel Mariupolu z principu o almužnu od okupantů nepřihlásilo,“ uvedl Andrjuščenko. Sám poradce starosty z města již dříve uprchl a informace z místa má tedy jen zprostředkované.

Výše důchodů v přepočtu na ukrajinskou měnu podle Andrjuščenka představuje 2600 hřiven (2040 korun). Důchody se vydávají v hotovosti. Do města peníze Rusové přivezli v neprůstřelných automobilech.

„Výplata důchodů se proměnila v další peklo a výsměch,“ řekl Andrjuščenko podle serveru Ukrajinska pravda. „Dlouhé fronty, půtky a skandály kvůli horku a kvůli tomu, že tam není žádná organizace,“ popsal podle CNN ve vysílání televize.

Obyvatelé Mariupolu se také kvůli nedostatku jídla ve městě „doslova perou“ o humanitární pomoc, uvedl o den dříve na sociální síti Telegram poradce starosty. Lidé se musejí dva nebo tři dny s předstihem zapsat do pořadníku.

Ale ani to jim nezaručuje úspěch, protože v rozhodující den se musejí dostat mezi prvními třemi sty lidmi do skutečné fronty. Šťastlivci pak ve frontě dostanou nekvalitní potraviny, které se rychle zkazí, a nejpozději za dva dny stejně lidé musejí bojovat o další příděly, popsal Andrjuščenko.

Přístavní Mariupol mají pod kontrolou ruské invazní síly od května, kdy se po tvrdých bojích vzdali poslední ukrajinští obránci, kteří se ukrývali v metalurgickém areálu Azovstal.

Zdroje: