Dnes je neděle 22. prosince 2024., Svátek má Šimon
Počasí dnes 3°C Slabé sněžení

Další jistota padla: Švýcarsko letos poprvé doveze více sýra, než kolik ho vyveze

Další jistota padla: Švýcarsko letos poprvé doveze více sýra, než kolik ho vyveze
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Po bance Credit Suisse, logu čokolády Toblerone a rozhodnutí amerického soudu, že název slavného sýra gruyère je jen obecné označení, padla ve Švýcarsku další jistota: Alpská země hodinek, čokolády, armádních nožů, neutrality a sýrů letos poprvé doveze více sýra, než kolik ho vyveze.

Švýcarsko letos poprvé doveze více sýra, než kolik ho vyveze. V rozhovoru s deníkem Le Temps to řekl šéf mlékárenského svazu Boris Beuret. Kvůli otevření švýcarského trhu s mlékem v posledních letech se podle něj domácí výrobci dostali pod tlak a někteří z nich s produkcí sýra přestali. 

Beuret má za to, že Švýcarsko musí přijmout opatření, aby mohlo i nadále produkovat sýry pro své obyvatele. „Pokud se tak nestane, budeme nakonec (sýry) dovážet, což by bylo ekonomicky, sociálně i ekologicky absurdní,“ řekl.

Švýcarsko je po celém světě proslulé vysoce kvalitními druhy sýrů, jako je gruyère a ementál. Gruyère od malovýrobce ze švýcarského Bernu získal loni - už podruhé - titul nejlepšího sýra na světě v mezinárodní sýrařské soutěži ve Spojených státech.

Sýrařské mistrovství světa se koná každé dva roky ve městě Madison. Vítězný sýr - Gourmino Le Gruyère AOP - získal od hodnotitelů 98,423 bodu ze sta možných. Vyrábí jej Michael Spycher z horské sýrárny Fritzenhaus. Pracuje zde výhradně s mlékem od 12 místních zemědělců, kteří své krávy pasou v okolí pěti kilometrů od výrobny.

Zdroje: