Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Dal nám svobodu, vzal nám zemi, píše nejčtenější ruský deník o Gorbačovovi

Dal nám svobodu, vzal nám zemi, píše nejčtenější ruský deník o Gorbačovovi
Gorbačovovy memoáry. Vyšly v roce 2017. | zdroj: Profimedia

Za jednoho z nejvíce rozporuplných politiků v ruských dějinách označil nejpopulárnější ruský list Komsomolskaja pravda prvního sovětského prezidenta Michaila Gorbačova, který v úterý zemřel ve věku 91 let.

„Jedni řeknou: přinesl nám svobodu. Druzí: vzal nám naši zemi,“ napsal deník v narážce na rozpad Sovětského svazu, „největší země na světě“, na konci Gorbačovovy éry.

„Urychlení, glasnosť, perestrojka - to je Gorbačov. Kampaň proti alkoholu a mýcení vinic - to je také on,“ poznamenal o milnících minulosti, podobně jako byla jaderná havárie v Černobylu, propuknutí etnických srážek na okrajích Sovětského svazu či stažení sovětských vojsk z Afghánistánu.

„Dal svobodu soukromému podnikání a médiím. Reformoval stranu a uvolnil země socialistického tábora. V důsledku se zhroutila Berlínská zeď, Varšavská smlouva a RVHP a naše armáda začala opouštět východní Evropu,“ připomněla Komsomolskaja pravda.

Gorbačov dostal Nobelovu cenu za mír za to, že za něj konfrontaci mezi Východem a Západem vystřídal dialog. Strhnul železnou oponu, nevypukla velká válka ani ve vesmíru, ani na Zemi, dodala Komsomolskaja pravda k výčtu zásluh.

Deník však také upozornil, že během šesti let Gorbačovova vládnutí se zlaté rezervy ztenčily na desetinu a zahraniční dluh zdvojnásobil.

Vládní list Rossijskaja gazeta publikuje ohlasy ruských politiků v čele s prezidentem Vladimirem Putinem i několik Gorbačovových článků, které pro tento deník napsal, například stať nazvanou Rozpad Sovětského svazu nelze svádět na perestrojku.

Propustil politické vězně, připomíná Navalnyj

Uvězněný opoziční politik Alexej Navalnyj na sociální síti Telegram připomněl, že za vlády Michaila Gorbačova pustili na svobodu poslední politické vězně.

O Gorbačovově smrti se prý dozvěděl za mřížemi, z vězeňského rozhlasu. Tato skutečnost podle něj vystihuje „salto“, jaké od Gorbačovových časů udělalo Rusko.

„Můj vztah ke Gorbačovovi se vyvíjel od vzteklého podráždění, že stojí v cestě zbožňovaným radikálním demokratům, až ke smutnému respektu. Když se ukázalo, že ti radikální demokraté jsou většinou banda zlodějů a pokrytců, Gorbačov zůstal jedním z mála, kdo nevyužil moc a možnosti k osobnímu prospěchu a obohacení. Odešel z funkce pokojně a dobrovolně, respektoval vůli voličů. Už jen to je na sovětské poměry veliký počin,“ napsal Navalnyj.

Zdroje: