Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Covid v číslech: Rekordní počet očkovaných i vážně nemocných

Covid v číslech: Rekordní počet očkovaných i vážně nemocných
Ve středu byl počet pacientů s nemocí covid-19 ve vážném stavu nejvyšší za epidemii, a to 1916 | zdroj: Profimedia

Ve středu byl naočkovaný rekordní počet lidí, rekordní byl ale také počet pacientů s covidem ve vážném stavu - nejvyšší za celou epidemii.

V Česku bylo podle premiéra Andreje Babiše ve středu proti nemoci covid-19 očkováno 47 000 lidí. Celkem zdravotníci aplikovali 949 000 dávek, řekl dnes Babiš novinářům před odletem do Izraele. Statistiky ministerstva zdravotnictví však uvádějí za středu jen zhruba 40 000 očkovaných, i to je ale nejvíce za jeden den od loňského začátku vakcinace v zemi.

Rozdíly v číslech

Očkováno bylo podle ministerstva ke středečnímu večeru 39 793 lidí. Ve středu ministerstvo uvádělo dohromady přes 902 000 podaných dávek vakcín za dobu očkování a dnes uvádí přes 948 000. Rozdíl tak sice činí zhruba 46 000 dávek, což se blíží údajům za středu, které uvedl premiér, ale část z těchto dávek byla podána už v předchozích dnech. Ministerstvo totiž zpětně navýšilo počty dávek ve statistikách za několik předchozích dní.

V Česku se očkuje proti covidu-19 od loňského 27. prosince. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden uvedl, že v březnu chce dosáhnout alespoň 35 000 podaných dávek vakcín denně. Hranice 35 000 očkovaných byla zatím kromě středy v březnu překročena pouze dvakrát.

Naprostou většinu podaných dávek vakcín tvoří látka comirnaty od Pfizer/BioNTech. Kromě toho se nyní v Česku očkuje také vakcínami od firem Moderna a AstraZeneca. Babiš na dotaz novinářů uvedl, že zřejmě v dubnu by mohla dorazit také vakcína od firmy Johnson&Johnson, které má Česko objednáno dva miliony dávek.

Babiš jedná v Izraeli

Tématem jednání v Izraeli bude právě hlavně očkování proti covidu-19. Podle Babiše se také čeští vědci, kteří vyvíjejí lék proti covidu-19, setkají s izraelskými odborníky, kteří už takový prostředek vyvinuli. Český lék je v konečné fázi schvalování, řekl premiér.

„Dneska je Izrael lídr v očkování a taky v dalších technologiích ohledně léčení covidu-19,“ řekl Babiš. Podle něj bude česká delegace jednat s izraelskými vědci, kteří vyvinuli lék proti covidu-19 podávaný inhalací.

„V delegaci je se mnou profesorka Martina Vašáková, která spolu s dalšími týmy našich vědců vyvinula podobný lék, který je ve finále schvalování u SÚKL (Státního ústavu pro kontrolu léčiv), který je v tabletkách a bude se také inhalovat,“ dodal premiér. Kromě například přednostky Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice Vašákové se cesty účastní také třeba hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal.

V Jeruzalémě bude Babiš jednat se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem, připojit by se k nim měl také předseda maďarské vlády Viktor Orbán. S izraelským premiérem Babiš probere i možnou českou účast ve fondu na financování výzkumu a vývoje vakcín.

Nejvyšší počet pacientů za celou epidemii

Ve středu byl počet pacientů s nemocí covid-19 ve vážném stavu nejvyšší za epidemii, a to 1916. Celkový počet hospitalizovaných po rekordních 9000 v pondělí a úterý ve středu mírně klesl na 8734. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V posledních týdnech také značně stouply počty úmrtí nakažených. Denní počty zemřelých s covidem-19 se v posledních dnech pohybují kolem 200, a jsou tak nejvyšší od listopadu. Dál ale zpomalují denní nárůsty počtu případů nákazy. Ve středu jich přibylo 14.353, což je zhruba o 900 méně než před týdnem.

Počty hospitalizací skokově narůstaly v únoru. Ještě na konci ledna bylo hospitalizovaných kolem 5500, ale na začátku března již překročily 8000. V pondělí 8. března přesáhly 9000, což byl nejvyšší počet od začátku epidemie v Česku loni v březnu, a v úterý se držely stále kolem 9000. Statistiky ministerstva navíc nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky covidu-19. Počty obsazených lůžek v nemocnicích jsou tak vyšší a kapacit dál ubývá.

K dnešnímu ránu bylo v celé zemi podle ministerstva volných jen 12 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče (JIP) a anesteziologicko-resuscitačních odděleních (ARO) a 23 procent standardních lůžek s kyslíkem. Ještě v pondělí bylo volných 14 procent lůžek na ARO a JIP a 25 procent standardních.

Kromě hospitalizovaných značně stouply v posledních dnech i počty zemřelých. Od začátku března umírá denně kolem dvou stovek nakažených koronavirem, zatímco ještě v polovině února se denní počty mrtvých pohybovaly kolem 130 až 140. V pondělí 8. března zemřelo podle aktuálních údajů 222 lidí s covidem-19, což je nejvíc od začátku loňského listopadu. Od začátku epidemie v Česku loni v březnu zemřelo 22.624 nakažených. Zaznamenáno bylo za celou epidemii zhruba 1,37 milionu případů covidu-19 a nemocí aktuálně trpí přes 164 000 lidí v zemi.

Denní nárůsty počtu potvrzených případů covidu-19 ale od neděle ve srovnání se stejnými dny předešlého týdne klesají. Celkové počty prováděných testů přitom v posledních dnech značně vzrostly. Ve středu bylo provedeno zhruba 102 000 antigenních testů a přes 31 000 PCR testů. Minulou středu bylo antigenních testů zhruba 69 000 a PCR testů 41 000. Celkový podíl pozitivních testů už ministerstvo nezveřejňuje. U preventivního a plošného testování, které tvořilo ve středu tři čtvrtiny všech testů, byl podíl pozitivních 1,6 procenta. Minulou středu činil 2,9 procenta.

U tzv. diagnostické indikace, kdy jsou například testováni lidé již vykazující příznaky covidu-19, činil podíl pozitivních testů ve středu 45,7 procenta, před týdnem to bylo 36,3 procenta. Větší byl ve středu oproti předchozímu týdnu podíl pozitivních také u epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé třeba kvůli možnému kontaktu s nakaženým. Činil 23,1 procenta, zatímco předchozí středu to bylo zhruba 20,8 procenta.

Nejvíce se covid-19 v posledních dnech šířil opět na Strakonicku a Kolínsku. Na Strakonicku přibylo za uplynulých sedm dní 1113 nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel a na Kolínsku 1049 nakažených. Středočeský kraj je jedním z regionů, kde jsou aktuálně nejnižší podíly volných lůžek v nemocnicích.

Zdroje: