Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Členské státy EU definitivně schválily třináctý balík sankcí proti Rusku

Členské státy EU definitivně schválily třináctý balík sankcí proti Rusku
My to NATO rozvrtáme, buď bez starostí, Voloďo, jako by Recep Erdogan šeptal Vladimiru Putinovi | zdroj: Profimedia

Členské státy EU definitivně schválily třináctý balík sankcí proti Rusku, který obsahuje seznam 106 jednotlivců a 88 institucí či firem. Sankce jsou zaměřeny proti režimu prezidenta Vladimira Putina a proti těm, kdo ho podporují v jeho "nelegální, nevyprovokované a neoprávněné agresi", uvedla dnes Rada EU ve svém prohlášení. Na sankčním balíku se zástupci zemí EU shodli již ve středu, od té doby ho členské státy schvalovaly takzvanou písemnou procedurou.

Dospěli jsme ke smutnému dvouletému výročí od chvíle, kdy Vladimir Putin zahájil rozsáhlou invazi na Ukrajinu, a Evropská unie neustává v tlaku na Rusko. Dnes dále zpřísňujeme opatření vůči ruskému vojenskému a obrannému sektoru, zaměřujeme se i na subjekty ve třetích zemích, které (Rusku) dodávají vybavení, a rovněž na osoby odpovědné za nezákonné deportace a vojenskou převýchovu ukrajinských dětí," uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. "Zůstáváme jednotní v našem odhodlání zničit ruskou válečnou mašinerii a pomoci Ukrajině zvítězit v jejím legitimním sebeobranném boji a obnovit její nezávislost, územní celistvost a suverenitu," dodal.

Balík tentokrát neobsahuje žádné sektorové sankce, jako tomu bylo například u toho předchozího, který se týkal zákazu dovozu diamantů. Obsahuje ale omezení vůči dalším 106 jednotlivcům a 88 právnickým osobám. Jde o subjekty především z vojenského a obranného sektoru, ale i další osoby, které se například podílejí na dodávkách severokorejských zbraní do Ruska. Na seznamu jsou i další lidé z ruské justice, místní politici či jiné osoby zodpovědné za deportace ukrajinských dětí.

Celkem se nyní veškeré sankce přijaté EU vztahují již na více než 2000 jednotlivců a dalších subjektů. Firmy ze sankčního seznamu mají zmrazený majetek na území EU a subjekty z unie s nimi mají zakázáno jakkoli obchodovat či jim poskytovat finance. Zmrazená aktiva mají i fyzické osoby, na ty se navíc vztahuje zákaz cestování do zemí EU.

Zdroje: