Dnes je sobota 4. května 2024., Svátek má Květoslav
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Rusové hrozí odvetou za sankce. Předvolali na kobereček českého chargé d’affaires

Rusové hrozí odvetou za sankce. Předvolali na kobereček českého chargé d’affaires
Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. | zdroj: Profimedia

Ruské ministerstvo zahraničí si v pátek předvolalo zástupce velvyslance v Rusku Jiřího Čisteckého, aby mu dalo najevo svůj nesouhlas s přidáním ruského podniku spravujícího nemovitosti na český sankční seznam.

Informovala o tom agentura TASS.

„Můžeme potvrdit, že náš chargé d’affaires byl pozván 17. listopadu na ruské ministerstvo zahraničí. Detaily a obsah jednání nebude česká diplomacie komentovat,“ sdělilo agentuře ČTK české ministerstvo zahraničních věcí.

Velvyslancem v Rusku je Vítězslav Pivoňka, který ale už několik měsíců pobývá v Česku. Diplomat Čistecký v Moskvě působí jako zástupce velvyslance.

Přidání ruského podniku Goszagransobstvennosť na seznam schválila ve středu česká vláda. Rozhodla tím také o zmrazení jeho majetku v České republice. Moskva to v dnešním prohlášení označila za právní svévoli.

„Diplomatovi byl tlumočen důrazný nesouhlas v souvislosti s rozhodnutím české vlády z 15. listopadu o přidání podniku Goszagransobstvennosť na český národní sankční seznam. Bylo jasně dáno najevo, že podobná právní svévole je nepřípustná," stojí v prohlášení ruského ministerstva.

Ruské ministerstvo zahraničí v sobotu také zopakovalo dřívější varování, že Rusko bude na rozhodnutí české vlády reagovat.

„Použijeme všechny prostředky včetně toho, že podnikneme odvetné kroky ve vztahu k českým aktivům v Rusku,“ píše se v prohlášení.

Podle čtvrtečního vyjádření Lipavského ale Česko nemá v Rusku žádný objekt, který by byl čistě ve vlastnictví České republiky a neměl další formu úpravy fungování. Česko má v Rusku zastupitelský úřad a Český dům, což jsou objekty upravené mezinárodními smlouvami.

Zdroje: