Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Inspekce zadržela dva členy prezidentské ochranky

Inspekce zadržela dva členy prezidentské ochranky
Generální inspekce bezpečnostních sborů zadržela dva členy policejního Útvaru pro ochranu prezidenta ČR. | zdroj: Profimedia

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zadržela na začátku týdne dva členy policejního Útvaru pro ochranu prezidenta ČR. Jsou podezřelí z majetkové trestné činnosti. O případu dnes informoval web Lidovky.cz. Podle něj inspektoři sledovali členy prezidentské ochranky delší dobu.

„V pondělí 15. února byli Generální inspekcí bezpečnostních sborů přímo na pracovišti zadrženi dva příslušníci Policie ČR - Útvaru pro ochranu prezidenta ČR. Jsou podezřelí z majetkové trestné činnosti,“ řekl Lidovkám.cz bez dalších podrobností státní zástupce Ondřej Šťastný z Městského státního zastupitelství v Praze. Dodal, že v případu dosud není nikdo trestně stíhán. Mluvčí GIBS Ivana Nguyenová nechtěla případ komentovat.

Policejní Útvar pro ochranu prezidenta ČR zajišťuje bezpečnost hlavy státu. Ochranu poskytuje rovněž bývalým českým prezidentům po skončení jejich funkčního období a dalším chráněným osobám v jejich blízkosti. Příslušníci útvaru se podílejí také na ochraně Pražského hradu.

Také policejní mluvčí Kateřina Rendlová se vyjádřila k zadržení dvou policistů z ochranky, podle ní to nesouviselo s bezpečností prezidenta Zemana. „Mohu sdělit, že důvody, které k zajištění policistů vedly nijak nesouvisí s jejich činností v roli ochránců prezidenta republiky,“ řekla pro server Lidovky.cz Rendlová.

Inspektoři sledovali členy Zemanovy ochranky delší dobu, informoval web Lidovky.cz. Mluvčí GIBS Ivana Nguyenová odkázala na dozorového státního zástupce. „Obraťte se na něj. Vymínil si právo poskytovat informace.“

Zdroje: