Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

EU a Čína po sedmí letech dospěly k dohodě o investicích

EU a Čína po sedmí letech dospěly k dohodě o investicích
Virtuální summit EU-Čína | zdroj: Profimedia

Evropská unie a Čína dojednaly úvodní dohodu o investicích, která usnadní investorům z obou regionů vzájemný přístup na trhy. Oznámila to předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová.

Obě strany o dohodě jednaly téměř sedm let, nejméně další rok ale zřejmě potrvá, než dohoda vstoupí v platnost. Musí ji mimo jiné ratifikovat Evropský parlament, kde by mohla narazit kvůli problematice lidských práv. I tak je ale uzavřená dohoda součástí nového vztahu s Čínou, kterou EU považuje jak za partnera, tak za svého velkého konkurenta.

Evropské firmy díky dohodě získají povolení působit v Číně v odvětvích, jako jsou elektromobily, soukromé nemocnice, reality, reklama, námořní doprava, telekomunikační cloudové služby, systém rezervací letenek a pozemní odbavení. Některé požadavky, že firmy musejí fungovat v rámci společného podniku s čínským partnerem, budou zrušeny.

Čína zakáže i nucený transfer technologií zahraničních firem. Slíbila také, že bude transparentnější u dotací a zakáže státním podnikům diskriminaci zahraničních investorů.

Vyjednávání o dohodě začalo v roce 2014, pak ale několik let vázlo. Brusel si stěžoval, že Čína neplní sliby ohledně omezování unijních investic na svém trhu. Peking dříve slíbil, že svou ekonomiku otevře. Čína má po Spojených státech druhou největší ekonomiku na světě.

Dohoda zahrnuje také závazky v oblasti boje proti změnám klimatu a pracovního práva. Závazky jsou vzájemné, ale trh EU je už mnohem více otevřený. Brusel učinil určité nabídky v energetice a tvrdí, že jeho nabídka pro Čínu spočívá hlavně v záruce stávající otevřenosti.

Ředitel obchodního institutu ECIPE Hosuk Lee-Makiyama uvedl, že ačkoliv v textu dohody je málo zjevných přínosů pro Peking, Čína by nepodepsala dohodu bez nějakého příslibu výhod. "Žádná velká mocnost, zvláště Čína, nedává nic zadarmo, takže zde bude kompromis. Jen to není v dohodě," řekl. Upozornil také, že je mnohem obtížnější přimět protistranu k dodržování investiční dohody, na rozdíl třeba od obchodní dohody, která může zahrnovat odvetná cla.

EU se snaží vykreslit dohodu jako krok k vytvoření multilaterálních pravidel. Nepokrývá ale problémy jako obchodní toky nebo veřejné zakázky pro firmy, jako je například výrobce telekomunikačních zařízení Huawei. EU má v úmyslu prosadit větší reciprocitu při zadávání veřejných zakázek a přísnější kontrolu zahraničních podpor prostřednictvím zákona.

Podle údajů EU je teď Čína jejím druhým největším obchodním partnerem za Spojenými státy. EU je pak největším obchodním partnerem Číny. Denní hodnota obchodu mezi Čínou a Evropou činí v průměru jednu miliardu eur (26,2 miliardy Kč).

Tento týden dohodu o investicích probrali v Bruselu zástupci unijních zemí, kteří proti ní nevznesli žádné zásadní námitky. Polsko navrhovalo, aby se dohoda konzultovala s administrativou nově zvoleného amerického prezidenta Joea Bidena, který do úřadu nastoupí v lednu. Ostatní země ale tento názor nesdílely. 

Zdroje: