Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Koruna je nejsilnější k euru od březnového nouzového stavu

Koruna je nejsilnější k euru od březnového nouzového stavu
Česká měna je k euru nejsilnější od doby před začátkem prvního nouzového stavu. | zdroj: Profimedia

Česká měna je nyní k euru nejsilnější od doby před začátkem prvního nouzového stavu kvůli šíření nemoci covid-19 loni v březnu. K dnešní 17 hodině koruna proti předchozímu závěru zpevnila k euru o tři haléře na 25,89 Kč/EUR. K dolaru naopak koruna oslabila o čtyři haléře na 21,61 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Pod 26 korunami za euro se kurz drží od pondělka. Dnes koruna dosáhla nejsilnější úrovně k euru od 11. března 2020, kdy kurz činil 25,78 Kč/EUR. V březnu se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem a 12. března vláda vyhlásila kvůli šíření covidu-19 první nouzový stav. Koruna pak k euru prudce oslabovala, během loňského jara dosáhl kurz téměř 27,80 Kč/EUR. Nad 27 korun za euro se kurz dostal i loni na podzim, kdy se situace kolem epidemie znovu zhoršovala.

„Koruně mohl dnes pomoci globální sentiment a opětovný nárůst akciových trhů, nicméně sousední polský zlotý naopak oslaboval,“ uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Dnes se také konalo jednání bankovní rady České národní banky (ČNB). Rada ponechala beze změny základní úrokovou sazbu, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů. Zároveň ČNB v nové prognóze zlepšila odhad letošního vývoje české ekonomiky, naopak pro příští rok odhad zhoršila. Kurz koruny byl podle Vejmělka v reakci na tiskovou konferenci ČNB rozkolísaný a stabilizoval se až v závěru obchodování.

Kurz české měny:

  Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 25,92 25,89
Kč/USD 21,57 21,61
Zdroje: