Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Čína vyvezla covid, který ochromil svět. Sama přitom prosperuje

Aktualizováno: Čína vyvezla covid, který ochromil svět. Sama přitom prosperuje
Zaměstnanec filiálky Volkswagenu ve městě Čcheng-tu na jihu Číny při montáži. | zdroj: Profimedia

Čínská ekonomika vzkvétá. Roste výroba, domácí poptávka i export. V době, kdy západní země decimuje druhá vlna covidu, hlásí miliardová země jen desítky případů nákazy denně.

Čínská ekonomika je zase na cestě vzhůru. Upozorňují na to data čínského statistického úřadu. Vyplývá z nich, že meziroční růst hrubého domácího produktu Číny ve třetím čtvrtletí dosáhl 4,9 procenta.

Pro srovnání: Koncem loňského roku, těsně před tím, než propukla epidemie covidu, rostla ekonomika Číny o 6,2 procenta.

Růst v 'Říší středu' po epidemii covidu-19 zrychluje a země se zotavuje z útlumu způsobeného uzávěrou ekonomiky počátkem roku. Během ní, v prvním čtvrtletí, klesla ekonomika o 6,8 procenta.

Říše středu válcuje Západ

Čínské zotavení se přitom dotýká také Evropy a Ameriky. Čínský export zase roste a čínští exportéři teď získávají tržní podíl na úkor zahraničních výrobců, kteří se nevyrovnali s protiepidemickými regulacemi, píše agentura Bloomberg. Nejvýrazněji se to projevilo ve spotřební elektronice.

Čína, kde nemoc covid-19 propukla, je vlastně první velkou ekonomikou, která se vrátila k růstu, připomíná Bloomberg. Hospodářské oživení v zemi nabírá na síle a ekonomika je stále méně závislá na vládních stimulačních opatřeních. 

Čínský statistický úřad však k novým datům poznamenal, že "mezinárodní prostředí zůstává komplikované a nepříznivé". Varoval, že Čína musí být obezřetná, aby zabránila druhé vlně koronaviru, a musí počítat s tím, že tato vlna nastane i zemích, kam vyváží své zboží.

profimedia-0556655471 Auta čekající na nalodění v přístavu Lien-jün-kang. | zdroj: Profimedia

"Existuje riziko, že opětovné uzavírání ekonomik v Evropě a nová vlna nákazy ve Spojených státech budou mít negativní dopady na spotřebitelské výdaje a povedou k zániku dalších pracovních míst, což by bylo pro čínskou ekonomiku nepříznivé," řekl agentuře AP hlavní ekonom ústavu Dai-Ichi Life Research Institute Jošikijó Šimamine.

Kam se ten covid poděl?

Dá se očekávat, že také západní státy ve třetím čtvrtletí porostou. Budou však při návratu ekonomiky na předcovidovou úroveň za Čínou zaostávat. A zejména v závěru roku se jejich zaostávání zvýrazní.

Čína nemá žádný lokální přenos viru, zatímco většina evropských států a severní Amerika se musí vypořádat s druhou vlnou pandemie, která – co do počtu nákaz – může být horší než vlna první. V Číně evidují denně jen desítky nových případů infekce.

Agentura AP píše, že lidé žijící v bohatých pobřežních provinciích orientovaných na export znovu utrácejí peníze. Ekonomické oživení a vyšší poptávka jsou patrné také ve Wuchanu, odkud se koronavirus rozšířil do světa.

Data čínského statistického úřadu ukazují, že maloobchodní tržby v celé zemi se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšily o 0,9 procenta. Průmyslová výroba vzrostla o 5,8 procenta.

Také akciové trhy v Šanghaji, Šen-čenu a Hongkongu výrazně rostou.

Mezinárodní měnový fond předpokládá, že v celém letošním roce dosáhne růst čínské ekonomiky 1,9 procenta. Čína bude podle nové prognózy měnového fondu jedinou velkou ekonomikou, která vykáže celoroční růst.

profimedia-0040301481 Burza v Šen-čenu. | zdroj: Profimedia

Zdroje: