Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Český zahraniční obchod skončil v červnu v přebytku přes 18 miliard

Český zahraniční obchod skončil v červnu v přebytku přes 18 miliard
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Zahraniční obchod ČR skončil v červnu v přebytku 18,2 miliardy korun, meziročně se zlepšil o 33,4 miliardy korun. Ke zlepšení obchodní bilance přispěl zejména nižší schodek obchodu s ropou a zemním plynem a zvýšení vývozu motorových vozidel. Předběžné údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici se ve vyjádření pro ČTK shodli na tom, že českému vývozu může dále pomoci slábnoucí koruna.

Česká průmyslová produkce i v červnu díky výrobě aut meziročně stoupla, její růst ale zpomalil na 0,9 procenta z květnových 1,4 procenta. Naopak stavebnictví po čtyřměsíčním poklesu stouplo, s přispěním inženýrských i pozemních staveb bylo meziročně vyšší o procento. V meziměsíčním srovnání průmysl stoupl také o 0,9 procenta a stavebnictví o 2,5 procenta.

Vývoz v červnu meziročně stoupl o procento na 398,3 miliardy korun. Dovoz klesl o 7,2 procenta na 380,1 miliardy korun. Meziměsíčně se po sezonním očištění zvýšil vývoz o 0,7 procenta a dovoz o 0,4 procenta.

„Obchodní bilance za červen byla ve sledovaném měsíci poprvé po dvou letech kladná. V plusových hodnotách se drží již šest měsíců v řadě, takže za první pololetí roku je v přebytku 80 miliard korun. Pro srovnání, v prvním pololetí předchozího roku byla ve velmi podobné výši, ale se záporným znaménkem,“ uvedl vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

K meziročnímu zlepšení bilance zahraničního obchodu přispělo zejména snížení schodku obchodu s ropou a zemním plynem o 16,6 miliardy korun. Situaci ovlivnil pokles cen na světových trzích i nižší množství dovezených surovin. Přebytek obchodu s motorovými vozidly stoupl o 7,8 miliardy a deficit obchodu se základními kovy se zmenšil o 3,8 miliardy korun. Nepříznivý vliv na celkové saldo měl zejména pokles aktiva obchodu s elektřinou o 3,8 miliardy korun, obchodu s kovodělnými výrobky o 1,8 miliardy korun a odpadními produkty o 1,1 miliardy korun.

Za prvních šest měsíců dosáhl přebytek obchodní bilance 79,8 miliardy korun. Loni ve stejném období skončil s deficitem 83,2 miliardy korun. Od začátku roku stoupl vývoz o pět procent, dovoz klesl o 2,4 procenta.

„Červen opět potvrdil, že loňský hluboký deficit obchodní bilance byl jen přechodnou záležitostí způsobenou energetickou krizí, a letos se obchodní bilance opět vrátila do tradičního přebytku,“ řekl ČTK ekonom společnosti Deloitte Václav Franče. Očekává, že se za celý rok 2023 obchodní bilance dostane do přebytku 150 miliard korun, loni přitom skončila ve schodku asi 200 miliard korun. „Při slabé domácí poptávce, zejména klesající spotřebě domácností, je to právě zahraniční obchod, který táhne ekonomiku,“ míní Franče.

Konkurenceschopnost českého vývozu podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy pomůže zvýšit také slábnoucí koruna. „Koruna se v pátek i dnes obchoduje až za více než 24,30 za euro, což je její letošní nejslabší úroveň,“ řekl. Místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk ale upozornil na to, že i tak je koruna silnější než na začátku loňského srpna. Vlivem silnější koruny podle něj exportéři za letošní první pololetí přišli meziročně o 116 miliard korun.

Červnové výsledky podle generálního ředitele agentury CzechTrade Radomila Doležala ukázaly to, že český vývoz stagnuje. Prakticky na stejné úrovni podle něj meziročně zůstala i hodnota exportu do Německa, které je nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR, uvedl.

K výhledu bilance zahraničního obchodu se pak optimisticky nestaví ekonom UniCredit Bank Jiří Pour. „Ve světle uvadající globální poptávky nelze ve zbytku roku očekávat od českého exportu oslnivé výsledky,“ sdělil ČTK. Za vyšším vývozem motorových vozidel podle něj v červnu pravděpodobně stála postupná realizace dříve akumulovaných objednávek ze zahraničí. 

Zdroje: