Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Obchodní bilance v říjnu podeváté v řadě skončila schodkem

Obchodní bilance v říjnu podeváté v řadě skončila schodkem
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Zahraniční obchod Česka skončil v říjnu schodkem 26,8 miliardy korun, který byl meziročně o deset miliard větší. Hlavní příčinou schodku zůstávají vysoké ceny dovážených energetických komodit a vstupů. V deficitu je obchodní bilance devátý měsíc v řadě.

Jak vyplývá z předběžných údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), vývoz zboží z Česka vzrostl v říjnu meziročně o 17,2 procenta na 392,1 miliardy korun. Dovoz oproti stejnému měsíci loňského roku stoupl o 19,2 procenta na 418,9 miliardy Kč.

Meziměsíčně se vývoz po sezonním očištění snížil o 2,6 procenta. Import klesl ve srovnání se zářím o 1,8 procenta.

Říjnové výsledky nepřinesly podle statistiků žádné podstatné změny proti předchozím měsícům. „Pokračoval dvouciferný růst vývozu i dovozu, hlavní příčinou schodku obchodní bilance jsou stále vysoké ceny dovážených energetických komodit a vstupů. Zaznamenali jsme i výraznější prohlubování deficitu obchodu s Čínou,“ uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Bilance zahraničního obchodu se zeměmi Evropské unie se v říjnu meziročně zlepšila o 17,1 miliardy korun. Naopak deficit obchodu s mimounijními státy se prohloubil o 27,5 miliardy Kč.

Říjnové výsledky zahraničního obchodu nepříznivě ovlivnilo zejména meziroční zhoršení bilance obchodu s elektrickými zařízeními o 4,6 miliardy korun. Dále se prohloubil schodek obchodu s ropou a zemním plynem o 3,6 miliardy a základními farmaceutickými výrobky o 3,1 miliardy Kč.

Naopak příznivý vliv na celkové saldo měl zejména vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly o 9,6 miliardy korun a stroji a zařízeními o 1,7 miliardy Kč. Deficit obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji se meziročně zmenšil o 2,4 miliardy Kč.

Zdroje: