Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Česko si připomínalo výročí invaze. Pavel přirovnal Putina k Hitlerovi

Česko si připomínalo výročí invaze. Pavel přirovnal Putina k Hitlerovi
Lidé, kteří si připomínali výročí ruské invaze na Ukrajinu v centru Prahy. | zdroj: Profimedia

V Praze si v sobotu tisíce lidí připomínaly první výročí ruského vpádu na Ukrajinu.

Průvodem šli z Letné k ukrajinské ambasádě, kde se uskutečnil koncert. Mezi řečníky tam vystoupil  zvolený prezident Petr Pavel, který v projevu přirovnal ruského prezidenta Vladimira Putina k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi.

Pavel upozornil na podobnost ruské agrese se Sudetami. „… protože tehdy před druhou světovou válkou se Hitler choval stejně, jako se choval teď Putin ve vztahu k Ukrajině. Také zneužil německou menšinu v našich Sudetech, podněcoval vášně a násilí, které potom využil jako záminku pro potlačení,“ prohlásil. Nastupující prezident ale upozornil, že Ukrajina se brání a zaslouží respekt.

Podporu ukrajinskému boji vyjádřili také britský velvyslanec v Česku Matthew Field či americký velvyslanec Bijan Sabet.

Cestou k ukrajinské ambasádě se dav zastavil u ruského velvyslanectví, kde lidé na připomínku obětí války zapichovali do země ukrajinské vlaječky.

Ukrajinu přišli podpořit lidé nejrůznějšího věku, v průvodu šli za chladného počasí i matky s kočárky či pejskaři, vedle Čechů bylo slyšet i mnoho Ukrajinců. Na koncertu vystoupila kapela z ukrajinského Charkova a dětský ukrajinský sbor, anebo David Koller s kapelou.

Akce nazvaná „Vidíme jasně, co je třeba udělat“, kterou pořádaly spolek Milion chvilek, Paměť národa, ukrajinské velvyslanectví či iniciativa Dárek pro Putina, skončila dvě hodiny před půlnocí zpěvem české hymny.

Zdroje: