Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Video ukazuje místnost, ve které žije Zelenskyj od začátku války

Video ukazuje místnost, ve které žije Zelenskyj od začátku války
Volodymyr Zelenskyj na selfíčku pořízeném jen několik dnů po zahájení ruské invaze v centru Kyjeva. | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nechal nahlédnout do svého soukromí. Kameře novináře Dmytra Komarova ukázal, kde od počátku ruské invaze žije. Diváky pustil i do svého šatníku, v němž převažuje vojenské oblečení.

„Tady žiju už rok,“ říká Zelenskyj na záběrech, které zveřejnil na twiteru poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Je z nich patrné, že v Zelenského pokoji v prezidentském paláci v centru Kyjeva jen několik málo kusů nábytku: lůžko, stůl, televize či křeslo.

Novináře Zelenskyj zavedl i do svého šatníku, v němž má převážně vojenské oblečení a boty. V obleku se ukrajinský prezident na veřejnosti objevil naposledy před válkou. Ve vojenském byl i při loňské návštěvě Washingtonu či letos na návštěvě Londýna, Paříže a Bruselu.

Už dříve Zelenskyj stanici BBC sdělil, že „by bylo opravdu zvláštní, kdybych nyní nosil oblek“. Komarovovi ale slíbil, že jeden z nich si vezme na sebe u příležitosti vítězství Ukrajiny ve válce.

Zelenskyj během rozhovoru s Komarovem řekl, že se mu za poslední rok značně zhoršil zrak a musí číst s brýlemi. „Mám teď špatný zrak. Hodně jsme pracovali a nemělo dostatečné osvětlení. Ochránci nás napomínali, ať ztlumíme osvětlení,“ vypověděl prezident.

V dokumentu Rok (tady), jehož název odkazuje na dobu trvání ruské války proti Ukrajině, zavedl Zelenskyj Komarova také do své kanceláře, ze které hovoří se světovými politiky.

Zdroje:
ČTK, NEXTA