Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Česko omezí cestování z 8 afrických zemí. Belgie zaznamenala nákazu novou variantou viru

Aktualizováno: Česko omezí cestování z 8 afrických zemí. Belgie zaznamenala nákazu novou variantou viru
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na twitteru oznámila, že Evropská komise kvůli výskytu nové varianty koronaviru navrhne zastavit lety z jihu Afriky (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Od soboty nebudou moci do ČR vstoupit občané třetích zemí, kteří byli v posledních 14 dnech více než 12 hodin v osmi afrických zemích. Belgie zaznamenala nákazu novou variantou viru, je to první případ v Evropě.

(AKTUALIZOVÁNO, 15:44) Evropa má první potvrzený případ infekce koronavirovou variantou B.1.1.529, která vyvolává obavy kvůli vysokému počtu mutací. Dnes ji detekovali u pacientky v Belgii, informovala místní veřejnoprávní zpravodajská společnost RTBF s odvolání na fakultní nemocnici ve městě Lovaň. Informaci následně potvrdil ministr zdravotnictví Frank Vandenbroucke.

Nakaženou je podle RTBF mladá dospělá žena, která nedávno navštívila Egypt a Turecko. Nemá údajně žádnou vazbu na Jihoafrickou republiku, která eviduje výraznější šíření nové, potenciálně nebezpečné varianty. Žena nebyla očkovaná proti covidu-19 ani až dosud nikdy neměla potvrzenou infekci virem SARS-CoV-2.

Belgický virolog Marc Van Ranst, jehož laboratoř úzce spolupracuje s agenturou pro veřejné zdraví Sciensano, předtím informoval, že Belgie v souvislosti s variantou B.1.1.529 analyzovala „dva podezřelé vzorky“. Později na twitteru uvedl, že v jednom případě se nákaza potvrdila čtyři dny po nástupu příznaků covidu-19. Aniž by specifikoval pohlaví pacienta doplnil, že daná osoba se 11. listopadu vrátila z Egypta.

Výskyt nové varianty koronaviru označované také řeckým písmenem ný před dneškem evidovaly pouze Hongkong, Botswana a Jihoafrická republika. Jihoafrické ministerstvo zdravotnictví na její šíření upozornilo na čtvrtečním brífinku, na kterém vědci hovořili o znepokojivé kombinaci mutací. Vysoký počet nových rysů by mohl znamenat, že tato podoba koronaviru bude nakažlivější a bude schopna obejít lidskou imunitu.

(AKTUALIZOVÁNO, 13:55) Laboratoře v Česku ani Evropě zatím nezaznamenaly potenciálně nebezpečnou variantu koronaviru, která se objevila v Jihoafrické republice. V mezinárodních databázích je zaznamenáno 66 případů, z nich 58 zachycených v JAR, šest v Botswaně a dva v Hongkongu. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Země světa včetně ČR omezují cestování ze zasažených zemí. První výskyt dnes oznámil i Izrael.

„O vlastnostech této varianty ještě není mnoho známo, míru nebezpečnosti v tuto chvíli není možné komentovat,“ uvedla ředitelka SZÚ Barbora Macková. Hlavním opatřením proti jejímu šíření je podle ní karanténa při příletu a příjezdu ze země s potvrzeným výskytem nové varianty B1.1.529.

Ministerstvo zdravotnictví a SZÚ jsou napojení na systém včasného varování, který zaručuje, že kdyby byla nová varianta zachycena v některé z evropských zemí nebo zemí Světové zdravotnické organizace (WHO), Česko se to dozví prakticky ihned.

Koronavirus SARS-CoV-2 stejně jako ostatní viry neustále mutuje. Mnohé nové varianty, včetně těch se znepokojivými rysy, často nakonec vymizí. Není přitom možné ihned rozeznat ty varianty, které budou mít vážné dopady na veřejné zdraví. Podle vědců nese varianta, kterou poprvé identifikovali před dvěma týdny, „velmi nezvyklou konstelaci“ mutací, kvůli kterým by pro ni mohlo být snazší překonat imunitu a být nakažlivější.

„Jako biologovi mně přijde fascinující, ze B.1.1.529 SARS-CoV-2 varianta nasbírala v S proteinu v řádu měsíců víc mutací než protein, který studujeme, nasbíral za posledních 500 milionů let během evoluce obratlovců. Ale dobrá zpráva to není,“ napsal na twitteru buněčný a molekulární biolog Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR Petr Svoboda.

Podle epidemiologa Rastislava Maďara nevypadá to, jak se nová varianta šíří, vůbec dobře. „Rychlost s jakou nastoupila výrazně předčila i deltu,“ uvedl na twitteru.

Evoluční biolog Jaroslav Flégr uvedl, že zatím není jasné, jestli na novou variantu zabírají vakcíny. „Je však jisté, že by na ni zabíralo masivní preventivní PCR testování. Vytvořme právní a technické zázemí pro testování milionu osob za den, testujme všechny žáky a zaměstnance a žádná mutanta nás neohrozí,“ napsal na twitteru.

(11:24, původní zpráva) Česko se chystá omezit cesty z Jihoafrické republiky, Namibie, Lesothu, Svazijska, Zimbabwe, Botswany, Mosambiku, Zambie. Občané ČR a EU a držitelé dlouhodobých pobytů v ČR budou moci přicestovat za přísných epidemiologických podmínek. Nejsou doporučeny cesty do těchto oblastí.

Opatření zatím platí do 12. prosince. Ministerstva zdravotnictví a zahraničí tak činí ve snaze zabránit šíření nové nebezpečné varianty koronaviru, která byla zachycena v JAR. Na twitteru to oznámil ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek.

Podle expertní skupiny koalic Spolu a Pirátů se STAN je třeba na šíření nové varianty z Afriky reagovat rychle a důsledně, i kdyby se nepotvrdily obavy o vysoké nakažlivosti a rezistenci vůči očkování. „K tomu je nutné najít okamžitou shodu na úrovni Evropské unie a domluvit se na společném postupu, doufám, že v tom bude česká vláda aktivní,“ uvedl v prohlášení pro média kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek.

Za nezbytné považuje Válek aktivně usilovat o společný postup EU, protože Česko není cílovou destinací letů z rizikových oblastí. Lidé, kteří přicestují do zemí EU z rizikových zemí, jako je například Jihoafrická republika, Botswana či Namibie, by podle Válka měli podstoupit přísnou izolaci. „Do té doby, než bude možné tyto podmínky možné zajistit, doporučujeme v rámci EU zrušit lety z rizikových zemí, podobně jako k tomu přistoupila Velká Británie,“ uvedl.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes již na twitteru oznámila, že Evropská komise kvůli výskytu nové varianty koronaviru navrhne zastavit lety z jihu Afriky. Některé země, například Japonsko, už kvůli nové variantě koronaviru omezují vstup cestujících z JAR. Také Německo podle médií označí JAR za oblast s mutacemi koronaviru, což znemožní cestování. Šéf úřadu kancléřky Helge Braun očekává zákaz letů.

„Jihoafrické úřady potvrdily šíření nové mutace koronaviru, která vypadá podle prvních analýz jako velmi nebezpečná. Ze zkušenosti víme, jak rychle se vir dokáže šířit. Řešíme opatření, jak zabránit šíření tohoto viru v ČR. Ještě dnes představíme konkrétní kroky, které přijmeme,“ napsal dnes ráno ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Kulhánek krátce poté zveřejnil nová opatření omezující vstup do ČR, která začnou platit v sobotu. „Zároveň důrazně doporučujeme, aby Češi do těchto oblastí nyní necestovali,“ doplnil.

Nová varianta koronaviru

Novou mutaci, která se v zemi šíří, jihoafrické úřady potvrdily ve čtvrtek. Mohla by být nakažlivější, ale její dopady epidemiologové ještě vyhodnocují. Dnes se kvůli ní poradí i expertní tým Světové zdravotnické organizace (WHO).

Podle vědců nese varianta, kterou poprvé identifikovali před dvěma týdny, „velmi nezvyklou konstelaci“ mutací, kvůli kterým by pro ni mohlo být snazší překonat imunitu a být nakažlivější. „To co předvádí nová varianta B 1.1.529 v JAR nevypadá pro svět vůbec dobře. Rychlost, s jakou nastoupila, výrazně předčila i deltu,“ napsal na twitteru epidemiolog Rastislav Maďar.

Koronavirus SARS-CoV-2 stejně jako ostatní viry neustále mutuje. Mnohé nové varianty, včetně těch se znepokojivými rysy, často nakonec vymizí, píše agentura AP. Není přitom možné ihned rozeznat ty varianty, které budou mít vážné dopady na veřejné zdraví.

Původní variantu z čínského Wuchanu vytlačily postupně další, nakažlivější. Od regionálního označení podle zemí, kde byly poprvé popsány, se ustoupilo k písmenům řecké abecedy. Původně britská, dnes alfa varianta, byla čtyřikrát nakažlivější než původní SARS-CoV-2, v Česku převládla v prosinci loňského roku. Na jaře ji pak začala nahrazovat delta, ještě 2,5krát nakažlivější než alfa. Podle Státního zdravotního ústavu delta tvoří asi 95 procent případů a prosazují se i její subvarianty.

Zdroje: