Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Černošický úřad rozhodl v řízení s premiérem Babišem. Své rozhodnutí ale nezveřejní

Černošický úřad rozhodl v řízení s premiérem Babišem. Své rozhodnutí ale nezveřejní
Podle organizace Transparency International Babiš porušuje zákon tím, že ovládá média. Premiér střet zájmů dlouhodobě odmítá | zdroj: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Černošický městský úřad rozhodl v řízení o přestupku proti zákonu o střetu zájmů, které vede s premiérem Andrejem Babišem. Obsah rozhodnutí ale nezveřejní.

Úřad o tom informoval dnes na svém webu. Podnět podala organizace Transparency International (TI), podle níž Babiš porušuje zákon tím, že ovládá média. Premiér střet zájmů dlouhodobě odmítá.

Černošický úřad na webu uvedl, že dnes odeslal Babišovu zmocněnci dokument, kterým rozhodl v projednávané věci možného přestupku. „Vlastní obsah rozhodnutí Městský úřad Černošice není oprávněn zveřejnit,“ dodal. Na rozhodnutí upozornil Seznam Zprávy. Vyjádření Babišova zmocněnce se zatím ČTK nepodařilo získat.

Černošický úřad, který je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, kde premiér žije, vede s Babišem řízení o přestupku kvůli vlastnictví mediálních společností Londa a Mafra. Babiš nařčení z porušování zákona odmítá. Tvrdí, že vložením Agrofertu do svěřenských fondů ztratil vliv na holding i na všechny společnosti do něj začleněné.

Městský úřad v předchozím obdobném řízení Babišovi v roce 2019 uložil pokutu 200 000 korun. Středočeský krajský úřad jako odvolací orgán však řízení zastavil, střet zájmů se podle něj neprokázal.

Letos v lednu se na černošický úřad opět obrátila organizace Transparency International s tím, že disponuje novými důkazy ve věci. Černošice proto zahájily nové přestupkové řízení.

Zdroje: