Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Vrchní státní zastupitelství dokončilo přezkum kauzy Čapí hnízdo, výsledky sdělí ve čtvrtek

Vrchní státní zastupitelství dokončilo přezkum kauzy Čapí hnízdo, výsledky sdělí ve čtvrtek
Premiér Andrej Babiš je v souvislosti s udělením dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo obviněni z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu | zdroj: Jan Zátorský / MAFRA / Profimedia

Vrchní státní zastupitelství dokončilo dohledovou prověrku, která se týkala postupu dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha v kauze Čapí hnízdo.

Serveru iROZHLAS.cz to řekl státní zástupce Mojmír Frček. Výsledek prověrky sdělí Vrchní státní zastupitelství ve čtvrtek, nyní se s ním seznamují pražští žalobci.

Premiér Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová) jsou v souvislosti s udělením padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo obviněni z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu. Oba vinu odmítají.

Přezkum kauzy zahájilo VSZ podle serveru před třemi týdny, informace k případu si vyžádalo poté, co Šaroch na konci srpna vrátil kauzu policistům k došetření.

„O závěrech tohoto dohledového přezkumu je nyní vyrozumíváno dozorové Městské státní zastupitelství v Praze, poté bude informace poskytnuta veřejným sdělovacím prostředkům,“ řekl serveru Frček. Šéfka VSZ Lenka Bradáčová doplnila, že výsledky státní zastupitelství oznámí plošně ve čtvrtek.

Policisté letos v květnu navrhli Babiše i Mayerovou obžalovat, Šaroch jim ale kauzu vrátil k došetření, a to zejména kvůli tomu, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků. Minulý týden tak například vypovídal premiérův syn Andrej Babiš mladší, který byl v kauze v minulosti obviněn a jehož stíhání bylo poté zastaveno. Novinářům po výslechu řekl, že z něj otec udělal takzvaného bílého koně a že nikdy nechtěl být součástí dotačního podvodu.

Kriminalisté v pondělí Šarochovi spis předali, opět navrhli Babiše i Nagyovou obžalovat. Šéf Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím Šarochovi stanovil měsíční lhůtu, do které by měl o návrhu rozhodnout.

Farma Čapí hnízdo původně patřila premiérovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok.

Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Babiš mladší už dříve uváděl, že farma byla od počátku projektem jeho otce. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Premiér holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

V kauze Čapí hnízdo bylo obviněno 11 lidí včetně členů Babišovy rodiny. Šaroch postupně zastavil stíhání všech obviněných. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání premiéra Babiše a Mayerové. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo.

Zdroje: