Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Černošický úřad se brání Babišově žalobě, kterou chce premiér zastavit řízení o střetu zájmů

Černošický úřad se brání Babišově žalobě, kterou chce premiér zastavit řízení o střetu zájmů
Černošický úřad, který je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, kde premiér žije, vede s Babišem řízení na základě podnětu podaného protikorupční organizací Transparency International | zdroj: Profimedia

Černošický městský úřad navrhl středočeskému krajskému soudu zamítnutí žaloby, kterou se premiér Andrej Babiš domáhá zastavení svého přestupkového řízení ohledně možného střetu zájmů.

Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Radnice v Černošicích u Prahy vede s předsedou vlády řízení kvůli vlastnictví mediálních společností Londa a Mafra.

Žalobu na ochranu před nezákonným zásahem podal Babiš v polovině května. Městský úřad zaslal soudu své vyjádření k žalobě předminulé pondělí a navrhl její zamítnutí, napsal server.

„Soud už zaslal žalobci (Babišovi) vyjádření žalovaného a vyzval jej k případné replice a k vyjádření, zda by souhlasil s rozhodnutím bez jednání ve věci,“ řekl Aktuálně.cz mluvčí Krajského soudu v Praze Jiří Wažik. Reakci předsedy vlády očekává do konce srpna. Server doplnil, že černošický úřad s rozhodováním soudu bez nařízení veřejného jednání souhlasí.

Střet zájmů

Černošický úřad, který je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, kde premiér žije, vede s Babišem řízení na základě podnětu podaného protikorupční organizací Transparency International.

Babiš odmítá, že by ovládal média a porušoval tak zákon. Uvádí, že vložením Agrofertu do svěřenských fondů ztratil vliv na holding i na všechny společnosti, které jsou do něj začleněné.

Městský úřad v předchozím obdobném řízení uložil Babišovi v roce 2019 pokutu 200 000 korun. Středočeský krajský úřad jako odvolací orgán však řízení zastavil, střet zájmů se podle něj neprokázal.

Letos v lednu se ale na černošický úřad opět obrátila Transparency International s tím, že disponuje novými důkazy ve věci. Černošice proto zahájily nové přestupkové řízení, které chce nyní premiér zastavit soudní cestou. Argumentuje právní zásadou, podle níž nelze o stejné věci rozhodovat dvakrát.

Počátkem tohoto měsíce úřad informoval, že řízení nebude kvůli podané žalobě přerušovat. Žaloba nemá odkladný účinek, a bylo tak na úvaze žalovaného úřadu, zda bude v řízení pokračovat, či zda vyčká na výsledek soudního řízení.

Zdroje: