Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Bude levnější pivo? Daňoví experti zpochybňují výpočty ministerstva financí

Bude levnější pivo? Daňoví experti zpochybňují výpočty ministerstva financí
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

V souvislosti se zavedení elektronické evidence tržeb navrhl Andrej Babiš snížení DPH na točené pivo, v lednu mluvil o desetiprocentní dani, nyní chce prosadit snížení z 21 procent na 15 procent. Píše o tom Robert Brešťan na webu Hlídací pes. 

"Myslím si, že těch patnáct procent by také pomohlo provozovatelům, kteří mají jen hospody, kde točí jen pivo," řekl novinářům Babiš.

Už dříve ministerstvo financí doprovodilo návrh propočtem, že státní rozpočet by snížení daně připravilo ročně na výběru DPH o 160 milionů korun.

Daňoví experti sdružení v Unii daňových poplatníků ČR nyní označují výpočty za rozporuplné a podezřelé.

144 litrů na hlavu

Argumentují podklady, jež si na základě zákona o svobodném přístupu k informacím vyžádali na ministerstvu financí. Ministerstvo podle nich mnohonásobně podhodnotilo podíl točeného piva na celkové české spotřebě a pracuje tak se špatnou metodikou.

Ministerstvo financí vychází z dat statistického úřadu o ekonomických výsledcích v sektoru stravování a pohostinství – celková suma odvedené DPH v tomto sektoru činí 2,133 miliardy Kč, z toho v základní sazbě (21 procent DPH) 1,599 miliard.

Pivo-1024x612 Pivo podle stran | zdroj: Hlídací Pes

A protože podle dat ČSÚ i informací Českého svazu pivovarů, vynakládá průměrná česká domácnost na nákup čepovaného piva 19,1 procenta ze svých celkových výdajů na stravovací a pohostinské služby, roční sumu daně odvedené za točené pivo ministerští úředníci vypočítali na 305 milionů Kč.

"Toto klíčové tvrzení ministerstva, o které pak opírá své další výpočty, se ale dle našeho názoru zdá být jen velice málo pravděpodobné," říká za Unii daňových poplatníků Tomáš Hečko a předkládá jiné výpočty:

  • při počtu obyvatel ČR 10 538 275 a spotřebě piva na hlavu 144 litrů (údaje za rok 2014) se v ČR vypije 1 517 511 600 litrů piva
  • při ceně půllitru piva 25 Kč (s níž v televizním vystoupení při výpočtu operoval i Andrej Babiš) činí DPH 4,30 Kč
  • podle výpočtu ministerstva financí (305 mil. Kč: 8,6 Kč tj. DPH za litr piva) se ale v ČR vypije jen 35 milionů litrů točeného piva, což ale představuje jen 2,3 procenta celkové české konzumace (výše zmíněných 1 500 milionů litrů piva)

"Jinými slovy ministerstvo tvrdí, že na 43,5 prodaných 'lahváčů' připadá jedno prodané čepované pivo," říká Tomáš Hečko.

Až dvacetkrát více

Proti tomu mluví jak zkušenost českých pivařů, tak i statistika Českého svazu pivovarů a sladoven. Podle ní sudové a tankové tvořilo v roce 2014 v České republice 41 procent spotřeby piva.

"Podle našich výpočtů by tedy daňová ztráta nebyla tvrzených 160 milionů Kč, ale bezmála dvacetinásobná. Ve výsledku by však byla nejspíše ještě vyšší, protože by se díky příznivější ceně čepovaného piva dalo čekat zvýšení spotřeby na úkor piva lahvového a jiných (ne)alkoholických nápojů ponechaných v základní sazbě DPH," argumentuje za Unii daňových poplatníků Tomáš Hečko.

"A to nelze odhlédnout od ztrát z podvodů, které doprovází všechny případy, kdy jeden a tentýž produkt, v tomto případě pivo, je zdaňován různou sazbou DPH," dodává.

Reakci ministerstva financí na tyto výpočty HlídacíPes.org zjišťuje.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: