Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Britští konzervativci volí šéfa, v prvním kole zvítězil Johnson

Britští konzervativci volí šéfa, v prvním kole zvítězil Johnson
Boris Johnson v prvním kole drtivě zvítězil | zdroj: Profimedia

Britští konzervativci vybírají nového šéfa strany. Ten má nahradit premiérku Theresu Mayovou, která tuto funkci opustila koncem minulého týdne. V prvním hlasování zvítězil Boris Johnson, o pozici šéfa nyní usiluje celkem sedm kandidátů.

Johnson ve čtvrtek získal 114 hlasů z celkových 313. Poslanci hlasovali tajně.

Za Johnsonem se umístil současný ministr zahraničí Jeremy Hunt (43 hlasů), na dalších pozicích byli ministr životního prostředí Michael Gove (37 hlasů), ministr zdravotnictví Matt Hancock (20 hlasů) či  ministr vnitra Sajid Javid (23 hlasů). Postoupil též ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart (19 hlasů) a ministr zdravotnictví Matt Hancock. Z nevládních kandidátů má největší šanci exministr pro brexit Dominic Raab (27 hlasů).

Po čtvrteční volbě může, pokud to bude třeba, následovat až pět kol. Nakonec by měli zbýt dva uchazeči. Z nich vybere členská základna lídra, který se ujme i pozice premiéra. 

Nový šéf strany bude oznámen po 22. červenci. 

Johnson slibuje, že brexit bude 31. října, rád by vyjednal novou smlouvu o odchodu z EU, což ale Brusel odmítá. Johnson zmínil, že by pak pohrozil tím, že Britové nevyplatí 39 miliard plynoucích ze závazků členství v unii.

Mayová skončila ve vedení strany poté, co se jí třikrát nepodařilo prosadit dojednanou dohodu o brexitu v parlamentu. 

Zdroje:
čt24, Twitter.com