Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Britský expremiér Johnson si za přednášky nechává zaplatit vskutku královsky

Britský expremiér Johnson si za přednášky nechává zaplatit vskutku královsky
Britský expremiér Boris Johnson v Benátkách | zdroj: Profimedia

Bývalý britský ministerský předseda Boris Johnson neživoří ani po odchodu z funkce. Za tři měsíce od doby, co opustil sídlo v Downing Street, vydělal svými projevy přes milion liber (přes 28 milionů korun). Vyplývá to z povinně zveřejňovaných údajů o příjmech britských poslanců.

Za přednášky na konferencích nebo soukromých akcích si účtoval v průměru 30 000 liber (845 000 korun) za hodinu.

Johnson odstoupil z čela vlády i Konzervativní strany po sérii skandálů, které se týkaly zejména porušování restrikcí zavedených kvůli pandemii covidu-19. V čele vlády ho nakrátko vystřídala Liz Trussová, teď kabinet vede Rishi Sunak. Johnson před vstupem do politiky pracoval jako novinář a je zdatný rétor.

Johnsonovou nejlépe placenou prací za poslední měsíce byl listopadový projev v New Yorku pro americkou finanční společnost Centerview Partners. Zdržel se devět hodin a inkasoval za to 277 724 liber (7,8 milionu korun). Firma rovněž poskytla Johnsonovi a dvěma členům jeho štábu dopravu a ubytování.

V listopadu vystoupil expremiér na recepci pro indické noviny Hindustan Times, projev měl i na akci CNN Global Summit v Lisabonu. V říjnu vystoupil na konferenci Rady pojišťovacích agentů a makléřů.

Johnson s manželkou také podle oficiálních údajů měli hrazené ubytování od rodiny Bamfordových, kteří jsou předními sponzory konzervativců. Za jednu z listopadových Johnsonových cest do USA zaplatil mediální magnát Rupert Murdoch přes 11 000 liber (311 000 korun).

Zdroje: