Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Nový britský premiér se do Downing Street 10 nastěhuje s rodinou už podruhé

Nový britský premiér se do Downing Street 10 nastěhuje s rodinou už podruhé
Rishi Sunak před premiérským sídlem v Downing Street 10 | zdroj: Profimedia

Nový britský premiér Rishi Sunak se s rodinou už podruhé nastěhuje do premiérského sídla v Downing Street 10. Rodina zde již jednou žila, když byl Sunak ministrem financí. Tehdejší premiér Boris Johnson totiž dal přednost bydlení v sousedním čísle 11, ve kterém je prostornější byt, a Sunakovým přenechal menší a historickou budovu.

Sunak s manželkou a dvěma dcerami se vracejí do bytu, odkud se odstěhovali teprve v dubnu. Rodina se stěhovala v době, kdy média řešila daňové záležitosti Sunakovy manželky, a svůj krok tehdy vysvětlila tím, že chtějí bydlet blíže ke škole starší z dcer. Návrat do čísla 10 premiérova mluvčí vysvětlila tím, že rodina zde byla „velmi šťastná“. Před Sunakem bydlela v domě s manželem a dvěma dětmi Liz Trussová, která stála v čele země necelé dva měsíce.

Stěhování do malého a nemoderního bytu je o to paradoxnější, že Sunakovi jsou velice majetní a vlastní mimo jiné dům v luxusní londýnské čtvrti Kensington. Manželům patří i honosné sídlo na severu Anglie v obvodu Richmond, za který byl Sunak zvolen do Dolní sněmovny, nebo v kalifornské Santa Monice.

Po oznámení o stěhování se novináři ihned zajímali, zda rodina plánuje nějaké stavební úpravy, což mluvčí odmítla. Rekonstrukce budovy číslo 11, kterou provedli Johnson s manželkou, vyvolala v roce 2021 politický skandál. Státní kasu totiž podle médií vyšla až na 200 000 liber (5,6 milionu korun), ačkoliv v rozpočtu na to bylo vyhrazeno 30 000 liber (850 000 korun).

Zdroje: