Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Britská dobrodružka jako první překonala dosud neprobádaný úsek Amazonie

Britská dobrodružka jako první překonala dosud neprobádaný úsek Amazonie
Britka Lucy Sheperdová a její čtyčlenný doprovod jsou prvními, kdo prošel dosud neprobádaný úsek Amazonie | zdroj: Profimedia

Mladá průzkumnice Lucy Shepherdová z britského Henhamu se stala prvním člověkem, který zdolal nezmapovaný, více než 400kilometrový úsek Amazonského pralesa. Její tým po cestě čelil jaguárům, vosím rojům, obřím kajmanům i pětisethlavému stádu divočáků pekari.

Devětadvacetiletá drobná blondýnka může mást vzhledem. Ve skutečnosti je ostřílenou dobrodružkou, který má za sebou už mimo jiné výpravy po Grónsku a na Špicberky vyrazila poprvé jako teenagerka. Příští rok plánuje pro změnu expedici na Antarktidu.

Padesátidenní cesta odstartovala u vodopádů King William Falls, poté tým tvořený Sheperdovou a čtyřmi domorodci z místních kmenů překročil řeku Essequibo, aby pokračoval podél pohoří Kanuku a skončil ve městě Lethen na brazilské hranici. Tento dosud neprobádaný úsek vedl zhruba z jedné třetiny neprostupnou džunglí, takže prý 17 dní v kuse skupina neměla šanci vidět oblohu.

To bylo však to nejmenší - museli překonat řadu nebezpečí, přičemž expedice kvůli převrácení raftu málem skončila jen pár dní po svém začátku. 

„Byla to nebezpečná, ale nepředstavitelně obohacující cesta. Jsem vyčerpaná, ale nadšená,“ cituje Sheperdovou BBC. Průzkumnice vzpomínala, že mimo jiné čelili smrtícím hadům, hejnům vos, obrovským pavoukům, kajmanům o velikosti aligátorů a museli vyšplhat na stromy, aby unikli 500členému stádu pekariů. 

„Procházeli jsme terénem, který byl občas nemilosrdný a vyžadoval veškerou naši týmovou sílu, abychom ho překonali,“ cituje server East Anglian Daily Times Sheperdovou, která chce být vzorem pro další dívky, aby se nebály dobrodružství. 

Nebezpečnou cestu podnikla proto, aby upozornila na pokračující odlesňování Amazonie a potřebu chránit netknuté oblasti s volně žijícími zvířaty.

Zdroje:
BBC, eadt.co.uk