Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Bartoš bude obhajovat funkci předsedy Pirátů, plánuje profesionálnější politickou strategii

Bartoš bude obhajovat funkci předsedy Pirátů, plánuje profesionálnější politickou strategii
Za své priority Bartoš označil stabilizaci Pirátů v nové vládní roli či práci na plnění programu ve vládě | zdroj: ADOLF HORSINKA / MAFRA / Profimedia

Předseda Pirátů Ivan Bartoš bude na lednovém celostátním fóru strany obhajovat svou funkci v čele strany.

Informoval o tom na stranickém diskusním fóru. Za své priority označil stabilizaci strany ve vládní roli, ale také profesionálnější politickou i mediální strategii. Výsledek říjnových sněmovních voleb označil v příspěvku za neúspěch, ke kterému se staví čelem. Kandidaturu na předsedu již oznámil senátor Lukáš Wagenknecht.

Bartoš si dosud ohledně přijetí nominace dával čas na rozmyšlenou i vhledem k tomu, že pokračovala jednání o vzniku kabinetu Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN). Jejich vládu v pátek jmenuje prezident Miloš Zeman, Bartoš v ní bude plnit roli vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj. „Přijímám udělenou nominaci s pokorou a potvrzuji svou kandidaturu do republikového předsednictva na post předsedy Pirátské strany,“ uvedl v noci na fóru.

Za své priority označil stabilizaci Pirátů v nové vládní roli či práci na plnění programu ve vládě. Chce se soustředit také na konsolidaci strany, při které by se měla posílit krajská úroveň. Plánuje také profesionálnější politickou a mediální strategii. „A její uvedení do praxe v každodenní činnosti na všech úrovních s ohledem na vládní angažmá a naše priority i směrem k senátním a komunálním volbám,“ uvedl. Stranu chce stmelovat bez toho, aby se vytratila názorová diverzita.

Koalice Pirátů se STAN skončila v říjnových sněmovních volbách na třetím místě za Spolu a ANO a získala 37 mandátů. Piráti, kteří do uskupení vstupovali jako silnější strana, však vinou preferenčních hlasů obsadili v dolní komoře jen čtyři křesla. V předchozím volebním období měli Piráti 22 poslanců. Ztrátu většiny zákonodárců a související ekonomické dopady považuje Bartoš za bolestné a těžké rány.

Bartoš v souvislosti s volbami hovoří o neúspěchu, ke kterému se staví čelem. „Naše ambice nebyla naplněna v žádném z pozitivních cílů, pokud neberu zabránění možné vlády SPD a ANO. Řada chyb jde zcela objektivně samozřejmě za mnou jako lídrem, i když jsem dal do své práce opravdu maximum,“ uvedl. Věří, že důsledná analýza chyb stranu posune dál.

Vedení Pirátů se na on-line jednání všech členů strany 8. ledna jistě obmění z větší části. Obhajovat funkci místopředsedů nebudou Olga Richterová, Vojtěch Pikal a Radek Holomčík. Poslední místopředseda Martin Kučera na post koncem listopadu rezignoval. Členové strany by přitom na celostátním fóru mohli rozhodovat i o navýšení počtu místopředsedů strany ze čtyř na šest.

Zdroje: