Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Fiala: Tuto vlnu epidemie nezastavíme, musíme omezit její dopady a chránit zdravotnictví

Fiala: Tuto vlnu epidemie nezastavíme, musíme omezit její dopady a chránit zdravotnictví
Hlavním kritériem pro řízení epidemie budou podle Fialy obsazenost nemocnic a především jednotek intenzivní péče | zdroj: Profimedia

Musíme chránit zdravotnický systém před kolapsem, řekl dnes Petr Fiala. Koalice Spolu s Piráty a STAN dnes představily svůj plán opatření proti covidu.

Společnost se musí naučit s covidem-19 žít. Tuto vlnu epidemie covidu už nelze zastavit. Jediné, co se dá dělat, je omezit její dopady a chránit zdravotnický systém před kolapsem. Novinářům to dnes řekl budoucí premiér Petr Fiala. Zástupci budoucí vlády, kterou tvoří koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) s Piráty a Starosty a nezávislými, dnes představili svůj plán opatření proti šíření epidemie covidu. Vyzvali občany, aby omezili sociální kontakty. Epidemii má podle aktuální situace řešit krajská hygienická stanice, může například omezit počet lidí na akcích.

Hlavním kritériem pro řízení epidemie budou podle Fialy obsazenost nemocnic a především jednotek intenzivní péče. „Tuto vlnu už nelze zastavit, jediné, co se dá dělat, je maximálně omezit její dopady,“ řekl budoucí premiér. Hlavní je podle něj chránit zdravotnický systém před kolapsem.

Zacílit pomoc regionálně

Budoucí vláda chce znovu uznávat PCR testy jako covidové certifikáty, uvedl kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek. Podle něj je možné navýšit kapacitu testovacích center na více než 200 000 testů denně. Testovat PCR testem by se měli v případě rizikových kontaktů i lidé, u kterých uplynulo půl roku od očkování druhou dávkou.

Válek je proti povinnému očkování pro některé věkové skupiny. „Povinné očkování není řešení, ještě více rozděluje společnost,“ poznamenal. Pokud budou chtít povinné očkování profesní organizace, například lékaři, stát jim má vyhovět. Do očkování proti covidu se mají podle Válka zapojit všichni praktičtí lékaři, nyní jich část neočkuje. Posilující dávka má být podle něj dostupná všem, a to po pěti měsících od poslední dávky.

Zapojení studentů zdravotnických škol či mediků v nemocnicích má být podle Válka dobrovolné a na základě dohody s vedením škol. Nynější kabinet v minulých dnech uvažoval o vyhlášení nouzového stavu kvůli zavedení pracovní povinnosti studentů.

V krátkodobém plánu boje s epidemií chce nová vláda mimo jiné zlepšit rozdělování pacientů už při nástupu do nemocnice. „A cílit pomoc regionálně do oblastí, kde je problém,“ řekl Válek. V závislosti na regionálně odlišné situaci by měly rozhodovat především krajské hygieny. „Musí být jasně metodicky vedeny hlavní hygieničkou, rozhodovat podle situace v těch krajích a vydávat včas opatření,“ doplnil.

V rámci střednědobých opatření se musí zlepšit fungování sítě očkovacích míst, řekl místopředseda ODS Martin Kupka. Nový kabinet podporuje zkrácení lhůty pro očkování třetí dávkou ze šesti na pět měsíců od druhé dávky. „Pokud chceme zapojit celou společnost, nesmíme zastírat žádné nepříjemné pravdy, popsat limity očkování, ale zdůvodnit a zdůraznit, že má jasný a nezpochybnitelný efekt,“ uvedl.

Z dlouhodobého hlediska je nutné posílit řídicí strukturu státu, aby byl schopný rychle a pravidelně informovat, čemu občané čelí. „Aby pravidla byla pokud možno stálá a lidé se v nich vyznali,“ uvedl Kupka. Kabinet chce také posílit infekční kliniky, kapacity pro PCR testování i krajské hygieny. Lockdown musí být podle Kupky až posledním řešením a stát musí dělat všechno pro to, aby nemusel nastat.

Pětikoalice nechce zavírat školy

Koalice Spolu s Piráty a STAN, která tvoří novou vládu, slíbila, že nebude kvůli epidemii covidu-19 plošně zavírat školy. Prioritou je, aby dopady na vzdělání byly co nejmenší, řekl dnes předseda ODS pověřený skládáním vlády Petr Fiala na tiskové konferenci. Pětikoalice současně podle materiálu, který rozdala novinářům, navrhuje prodloužit letos kvůli covidu-19 vánoční prázdniny. Začít by měly v pondělí 20. prosince, harmonogram letošního školního roku počítá s prázdninami od čtvrtka 23. prosince. Děti se mají do lavic vrátit 3. ledna.

„Slíbili jsme, že nebudeme plošně zavírat školy. Nechceme dopustit, aby covid-9 odnesly naše děti,“ uvedl Fiala. Ve školství by se podle kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka mělo testovat vždy v pondělí tak, aby nebylo třeba posílat do karantény celé třídy.

Podle rozhodnutí vlády z minulého týdne platí povinnost testování v základních a středních školách každé pondělí do února. V pondělí končící kabinet kvůli malým zásobám testů pověřil Správu státních hmotných rezerv, aby nakoupila 14 milionů antigenních testů pro školy. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky by stát měl udržovat dostatek zásob kvalitních a prověřených testů v rezervách. Měl by podle koalice mít vždy zásobu na měsíc dopředu.

Výhledově pětikoalice plánuje větší pravomoce pro ředitele škol, aby mohli rozhodnout v souladu s hygieniky o dalším postupu, například o organizaci výuky či kroužků.

Koalice je pro povinnost chránit dýchací cesty respirátory všude ve vnitřních prostorách. Pro mateřské, základní a střední školy by ale měla nadále platit výjimka, kdy je žáci a studenti nemusejí mít při výuce ve třídě. Bez respirátoru by nadále mohly děti procházet výukou v základních uměleckých školách a ve sportovních klubech.

Zdroje: