Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Podle Orbána sankce loni zvýšily náklady Maďarska na energie o čtyři biliony forintů

Podle Orbána sankce loni zvýšily náklady Maďarska na energie o čtyři biliony forintů
Viktor Orbán | zdroj: Profimedia

Maďarsko loni muselo zaplatit za energie o čtyři biliony forintů (téměř čtvrt bilionu Kč) více než v předchozím roce. Prohlásil to dnes maďarský premiér Viktor Orbán. Důvodem tohoto nárůstu jsou podle něj špatná rozhodnutí Evropské unie ohledně sankcí zavedených proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu, což vedlo k prudkému zdražení energií.

„Jsme nuceni platit cenu za špatná rozhodnutí o sankcích,“ řekl Orbán. Chybná rozhodnutí EU připravují o peníze „komunity s nízkými příjmy, místní samosprávy, vzdělávací systém, zdravotní systém, inovace a rozvoj“, dodal.

Meziroční míra inflace v Maďarsku v lednu vzrostla na 25,7 procenta z prosincových 24,5 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od roku 1996 a v současnosti je nejvyšší v Evropské unii. Za růstem inflace stojí zejména dražší energie a potraviny. Maďarská vláda v prosinci zrušila cenový strop, který u maloobchodních cen benzinu a nafty uplatňovala asi rok. Ke zrušení cenového stropu vládu donutil nedostatek pohonných hmot.

Orbán dnes předpověděl, že v březnu růst spotřebitelských cen zpomalí a že do konce roku inflace sestoupí pod desetiprocentní hranici. Uvedl také, že maďarská vláda podnikla nutná opatření proti inflaci. „Jako u většiny nemocí chvíli trvá, než lék začne účinkovat,“ dodal.

Maďarská vláda podle Orbána od začátku dávala jasně najevo, že „cesta sankcí není správná, protože přináší zemi okamžité a přímé škody“. Maďarský premiér také vyslovil předpoklad, že důsledky sankcí předvídali i jiní lidé a využívali je ke spekulacím.

„Spekulanti, (americký finančník maďarského původu) George Soros a některé další velké investiční fondy díky sankcím Evropské unie nechutně zbohatli,“ uvedl. „Věřme, že mezi těmi, kdo rozhodovali (o sankcích), a spekulanty, nedošlo ke koordinaci,“ dodal.

Zdroje: