Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Až nám Trump zavede víza, anebo rovnou zakáže vstup do Ameriky…

Až nám Trump zavede víza, anebo rovnou zakáže vstup do Ameriky…
Donald Trump s jedním ze svých nařízení | zdroj: Profimedia

Americký prezident se pustil do přistěhovalců. A když Donald Trump kácí les, létají třísky. 

Donald Trump na 90 dnů zakázal vstup do Ameriky obyvatelům sedmi muslimských zemí – Jemenu, Iráku, Íránu, Libye, Somálska, Súdánu (všem na 90 dnů) a Sýrie (až do odvolání). Stejným výnosem pozastavil program pro přesidlování uprchlíků. Uvolní ho až po čtyřech měsících – poté, co jej vláda přehodnotí a patrně zpřísní imigrační pravidla.

Záměr nařízení je patrný už z jeho názvu: "Ochrana země před vstupem teroristů do Spojených států" ("Protecting The Nation From Foreign Terrorist Entry Into The United States"). U prezidenta, který na počátku volební kampaně sliboval zákaz vstupu všech muslimů na americkou půdu, by neměl překvapit.

Nebezpečný Schengen

Nahlíženo z Česka, můžeme vlastně být rádi, že Trump nezakázal vstup do Spojených států také Evropanům (až na ty, kteří mimo občanství některé ze zemí EU přiznávají i občanství jednoho ze sedmi zapovězených muslimských států). Důvod zákazu by se našel.

V západní Evropě přece žijí početné komunity vyznavačů islámu. Tito muslimové se mohou v schengenském prostoru pohybovat bez omezení a k cestě do Ameriky – na rozdíl od obyvatel muslimských států – nemusí podstoupit zdlouhavé vízové procedury.

Anebo Donald podobný zákaz pro Evropu teprve chystá? Obnoví snad Evropanům víza? Možná mu v tom zabrání jeho obchodní zájmy, které má na starém kontinentu jeho rodinný podnik.

Ostatně, kdo ví, zda obchodní zájmy realitního magnáta Donalda Trumpa neurčily také výběr muslimských států, které zahrnuje jeho nařízení.

Politika a byznys

"To není zákaz vstupu muslimů, to je opatření pro bezpečnost Ameriky," ujišťoval Trump v pátek při podpisu nařízení v Oválné pracovně.

 Jenže někdejší newyorský starosta a také prokurátor Rudy Giuliani v rozhovoru pro televizi Fox News přiznal, že motivem zákazu je vyznání. "Řekl nám (Trump), abychom vymysleli, jak udělat zákaz vstupu muslimů legální. Tak jsme navrhli použít nařízení na posílení bezpečnosti Ameriky," vypověděl tento člen Trumpova přípravného týmu, na kterého se místo ve vládě nakonec nedostalo.

Analytik Greg Myre na webovém portálu NPR poznamenal: "Žádný extremista ze sedmi států obsažených v prezidentově dekretu během posledních desetiletí nespáchal na americkém území útok, při kterém umírali lidé."

Největší teroristický útok 11. září 2001 provedli fanatičtí bojovníci za islám ze Saúdské Arábie, Egypta, Libanonu a Spojených arabských emirátů. Těchto států se však Trumpovo nařízení netýká.

NPR cituje Trumpovu dceru Ivanku, která před rokem oznámila, že pro Trumpovo obchodní impérium se "rýsují velké příležitosti v Dubaji, Abú Dhabí, Kataru a – v Saúdské Arábii".

Saúdská Arábie je přitom státem, který zásobuje bojovníky Islámského státu, a který také tuto skupinu sponzoruje.

A co jiný muslimský stát, kde jsou útoky teroristů téměř na denním pořádku – Turecko? Také země půlměsíce na Trumpově seznamu chybí. Není to snad proto, že v Istanbulu stojí obchodní a obytný komplex Trump Towers? ptá se NPR.

Donald a soudkyně

"Je to dobře připraveno, vidíte na letištích… Funguje to náramně pěkně," vzkázal prezident Americe a světu v sobotu, den poté, co vydal nařízení omezující vstup do Ameriky. Jenže záběry ukazující zmatky a nervozitu na letištích naznačovaly, že opět zvěstuje "alternativní fakta".

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu ještě v sobotu zoufale shánělo informace, zda smí přepravit držitele zelených karet ze "zapovězených" zemí (povolení k pobytu v USA). Bílý dům nejdřív informoval, že tito lidé musí mít povolení amerických konzulátů. Krátce nato vydalo americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti (obdoba českého ministerstva vnitra) prováděcí příkaz, podle něhož se tito lidé mohou vrátit bez dalšího povolení a až po příletu do Ameriky (na letišti) podstoupí bezpečností prověrku.

Tvrdost administrativního nařízení pak zmírnila newyorská soudkyně Ann Donnellyová, která zastavila deportaci lidí zadržených na amerických letištích s platnými vízy krátce poté, co Trump podepsal nařízení. Rozhodla, že v Americe mohou zůstat.

Soudkyně tak Donalda Trumpa upozornila, že moc amerického prezidenta není neomezená.

Příkaz soudkyně Donnelyové nicméně neochrání každého. Nejspíš nepomůže ani nemocným iráckým dětem, které měly v příštích dnech přiletět do Ameriky, aby tam podstoupily operace, které jsou v Iráku nedostupné.

Inu, když Trump kácí les, létají třísky.

A bude pořádek!

Proti Trumpovu dekretu protestovali lidé na letištích, šéfové technologických gigantů ze Silicon Valley i evropští státníci. Američtí demokraté chystají legislativu, která by nařízení zrušila. Zato Miloš Zeman amerického prezidenta pochválil.

"Trump chrání svou zemi, zabývá se bezpečností svých občanů. To je přesně to, co elity v EU nedělají," napsal na Twitteru Jiří Ovčáček, mluvčí českého prezidenta.

Bude ale Zeman jásat, až Donald ve jménu "bezpečné Ameriky" zavede pro obyvatele unijních států víza?

Neměli bychom se tomu divit. Stačí číst Donaldovy tvíty. V neděli americký prezident vzkázal světu: "Naše země potřebuje silné hranice a extrémní prověřování (cizinců). TEĎ. Podívejte se, co se děje v celé Evropě a vlastně v celém světě – hrozný nepořádek!"

No a co kdyby nepořádek pronikl až do Ameriky?

Zdroje:
Vlastní