Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Valašské Meziříčí zvažuje, že posílí bezpečnost škol pomocí kamerových systémů

Valašské Meziříčí zvažuje, že posílí bezpečnost škol pomocí kamerových systémů
Kamery CCTV. | zdroj: smh.com.au

Valašské Meziříčí na Vsetínsku zvažuje, že by posílilo bezpečnost škol a žáků například pomocí kamerových systémů. Osvědčili se také vrátní na školách, sdělil dnes ČTK mluvčí radnice Jakub Mikuš. O zabezpečení škol a bezpečnosti žáků, učitelů i dalších zaměstnanců jednalo vedení města a zástupci městské a státní policie s řediteli základních a mateřských škol i dalších příspěvkových organizací.

"Bezprecedentní událost, k níž došlo loni před Vánoci na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze je stále živým mementem. V našem případě je to impuls k přehodnocení bezpečnostních opatření zejména v našich mateřských a základních školách. Právě jejich ředitelky a ředitelé nejlépe znají situaci i možné slabiny," uvedl starosta Robert Stržínek (ANO).

"V minulých letech jsme prostřednictvím Asociace bezpečná škola nechali zpracovat bezpečnostní audity na všech našich mateřských a základních školách včetně Střediska volného času Domeček. I když penetrační testy dopadly dobře, vždycky je prostor pro zlepšení. Velice oceňují například fakt, že ředitelé ZŠ Křižná, Vyhlídka a Masarykova platí z vlastních mzdových prostředků vrátné, kteří dohlížejí na to, aby se do školy nedostal nikdo cizí," uvedla místostarostka Yvona Wojaczková (ANO).

Tématem schůzky byly i další možnosti posílení bezpečnosti. "Shodli jsme se nejen na potřebnosti již zmíněných vrátných, ale také na posílení bezpečnosti prostřednictvím nových kamerových systémů a dalších opatření pro zajištění vnějších areálů škol. Budeme se snažit najít systémová řešení a tato schůzka rozhodně nebyla poslední," uvedl starosta.

Město zřizuje pět základních a sedm mateřských škol.

Zdroje: