Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Čína je nejnebezpečnějším státem pro své občany

Čína je nejnebezpečnějším státem pro své občany
Čínští policisté ke 102. výročí založení Komunistické strany Číny vytvořily její vlajku z 10 200 kamenů | zdroj: Profimedia

Čína je nejnebezpečnějším státem pro své občany na světě. Vyplývá to z dat novozélandské organizace Human Rights Measurement Initiative (HRMI).

Jak upřesnil britský list The Guardian, z několika desítek srovnávaných zemí celého světa vychází čínský stát v průměru nejhůře v dodržování práv týkajících se bezpečí poskytovaného státem a svobody vyjadřování.

Monitorování dodržování lidských práv v řadě zemí se HRMI věnuje od roku 2017. Působí v zemích, kde obránci a obránkyně lidských práv čelí nebezpečí dlouhodobě. „Jedním z hlavních prvků našeho přístupu k bezpečnosti je, že průzkum provádíme anonymně v šifrovaném on-line formuláři. Nikdo tak nemůže zjistit, kdo přesně se průzkumu zúčastnil a co odpověděl,“ uvedla mluvčí organizace Thalia Kehoeová Rowdenová.

Nebezpečím ze strany státu má HRMI mimo jiné na mysli riziko svévolného zatýkání, násilného zmizení nebo trestu smrti. Do oblasti svobody vyjadřování pak organizace zahrnuje například svobodu shromažďování nebo vyznání. Tu organizace měří teprve od loňského roku a čínský stát se v ní rovněž umístil na posledním místě.

Na četné tresty smrti v Číně upozorňují lidskoprávní organizace dlouhodobě. „Přestože přesný počet lidí zabitých v Číně není znám, je zjevné, že je země jedním z největších vykonavatelů trestu smrti na světě,“ uvádí lidskoprávní organizace Amnesty International.

V ekonomických ukazatelích, které HRMI měří na základě veřejně dostupných dat národních a mezinárodních institucí, se naopak Čína z více než stovky srovnávaných zemí umístila na předních příčkách, píše The Guardian. Týká se to mimo jiné přístupu k potravinám, zdravotnickým službám a bydlení.

Hongkong v posledních letech v indexu HRMI rovněž klesl na nižší příčky. V souvislosti s protivládními protesty bylo v této bývalé britské kolonii od roku 2019 zadrženo více než 10 000 lidí. Protesty byly největší, jakým čínská vládnoucí komunistická strana čelila od demonstrací na pekingském náměstí Nebeského klidu v roce 1989.

Čína, která převzala správu nad Hongkongem v roce 1997, zavedla v reakci na demonstrace přísný národní bezpečnostní zákon. Ten umožňuje stíhání demokratických aktivistů a dalších odpůrců režimu.

Zlepšení HRMI v Hongkongu zaznamenala v dodržování práva nebýt svévolně zatčen. Podle organizace to ale nereflektuje změnu k lepšímu. „V tomto represivním kontextu není lepší skóre... dobrou zprávou. Znamená to jen, že represe funguje,“ uvedla Kehoeová Rowdenová.

Zdroje: