Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Aplikace na hodnocení lidí: Jaké skóre máš, takový jsi občan

Aplikace na hodnocení lidí: Jaké skóre máš, takový jsi občan
V Číně fungují aplikace, které hodnotí internetové uživatele | zdroj: ThinkStock

V Číně funguje systém kreditového hodnocení občanů. Aplikaci Sesame Credit přitom překvapivě nevyrobil stát, ale soukromá firma. Hodnotí zatím "jen" chování Číňanů na internetu. Nenaplňuje tak sice orwellovskou vizi vládou kontrolovaných občanů, není však všem dnům konec. Čínská vláda totiž chystá zavést v budoucnu i vlastní verzi appky. 

Systém kreditového hodnocení Sesame Credit je vlastně náramná věc. Aplikace vypočítá osobní skóre, které má větší vypovídací hodnotu dokonce než třeba osobní deníček. Celkové číslo odráží chování uživatele a vypovídá o míře jeho důvěryhodnosti. V rozmezí mezi 350 až 950 body platí, že čím vyšší číslo, tím uvědomělejší občan.

Majitel aplikace, Společnosti Ant Financial, zdůrazňuje, že nejde o pouhou hru. Skóre je generováno z dat, které aplikace sbírá automaticky a které do ní zadají i sami uživatelé. Výsledek tak ovlivňuje mimo jiné množství zboží zakoupeného přes Alipay účet (přece jen jde o produkt soukromé společnosti prodávající zboží přes internet), dále zaměstnání, příjem, platební dochvilnost a schopnost splácet včas úvěry. Do konečného součtu se promítne i množství přátel, případně jejich vlastního skóre.

Gamifikační prvek kreditového hodnocení chce firma využít i k praktickým účelům. Podle výše dosaženého skóre by se mohly posuzovat žádosti o půjčky či výše zálohy při ubytování. Nebo třeba nárok na vízum do zahraničí. Skóre by také sloužilo jako poznatek o důvěryhodnosti osob v online seznamkách (a v neposlední řadě i jejich finančních možnostech). Zatím jedinou reálně poskytovanou výhodou byla možnost VIP odbavení na letišti v Pekingu, kterou ale čínská centrální banka zrušila jako nedovolený benefit.

untitled (1 of 1) Výsledné skóre hodnotí chování a důvěryhodnost uživatele | zdroj: tisková zpráva

Některé organizace před systémem Sesame Credite varují, protože podle nich nejde o mem nebo hru, ale o způsob, jakým může vláda kontrolovat chování svých občanů na internetu.

Jenže i když aplikace pracuje s ryze osobními daty, čínská vláda s projektem nemá nic společného. Za systémem získávání a vypočítání kreditu stojí soukromá společnost, které zároveň patří i populární web Alibaba, který zprostředkovává internetový prodej s více než 350 miliony uživateli. Není to navíc jediný existující kreditový systém hodnocení, podobnou aplikaci nabízí v Číně i společnost Tenacle.

Pravdou také je, že Sesame Credit nijak neodráží politické názory uživatelů ani úroveň jejich morálky. Až teprve v případě rozšíření o další hodnotící kategorie jako například vhodnost navštěvovaných webů, trestný rejstřík, nebo politická angažovanost, by aplikace dostala onen kritizovaný politický rozměr. Čínská vláda se navíc netají tím, že komerční aplikace sleduje a uvažuje o zavedení vlastního systému hodnocení.

Možná tak bude Orwellova vize občanské kontroly naplněna. Otázkou je, zda k tomu lidé nekráčejí dobrovolně vstříc už jen tím, jaký objem osobních dat o sobě zveřejňují třeba na sociálních sítích. S ohledem na to by pak aplikace nemusela být nějakým větším zásahem soukromí. 

Zdroje:
Vlastní, qz.com