Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Nesledují i vás? Přenosy z bezpečnostních kamer jsou volně dostupné na internetu

Nesledují i vás? Přenosy z bezpečnostních kamer jsou volně dostupné na internetu
V záběrech nezabezpečených kamer se může ocitnout každý | zdroj: tisková zpráva

Až budete příště zadávat pin na platebním terminálu ve vašem oblíbeném obchodě, rozhlédněte se kolem. Pokud uvidíte průmyslovou kameru, zamávejte. Možná se na vás právě někdo dívá na internetu. Některé bezpečnostní kamery totiž v reálném čase vysílají na internetu, aniž by to jejich majitelé vůbec věděli.

Na webu Insecam jsou k dispozici záběry z tisíce nezabezpečených kamer doslova z celého světa. Jen z Česka tam streamuje videa více než 350 kamer. Nepomohlo ani to, že se o úniku soukromých záběrů na veřejnost mluvilo už před rokem.

Pravda, dost lidí si své bezpečnostní kamery zkontrolovalo. Přesněji řečeno tedy půlka. Protože zatímco loni byly na Insecamu záběry ze sedmi stovek kamer, teď je jejich počet poloviční. Stále ale nejde o marginální číslo. Tím spíš, že jde o kamery zabírající například pokladny v obchodech.

Nepříjemný zásah do soukromí navíc podtrhuje fakt, že každou kameru je možné přesně geograficky lokalizovat.

A jak se záběry z průmyslových kamer vůbec mohly dostat na internet? Na vině je špatné zabezpečení kamer. Nejde o žádný hackerský útok, s největší pravděpodobností majitelé kamer prostě nezměnili tovární nastavení. Provozovatelé stránek, nebo jejich přispěvatelé pak zkusili defaultně nastavená hesla jako "admin:admin" nebo "admin:12345" a vaše soukromí se stalo veřejným majetkem.

Pokud na zmíněných stránkách objevíte záběry z vlastní kamery, musíte změnit vaše heslo. Případně můžete napsat adminům Insecamu, koneckonců k tomu sami vyzývají. Otázkou je, váš stream odstraní zadarmo. Než se ho zbavíte, v mezičase si můžete nastudovat, která místa kamera zabírá, abyste se jim mohli vyhnout. 

Zdroje:
Vlastní