Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aplikace eDoklady se pod tlakem hroutí, uživatelé hlásí potíže s přihlášením

Aplikace eDoklady se pod tlakem hroutí, uživatelé hlásí potíže s přihlášením
Beze slov. | zdroj: Profimedia

Aplikace eDoklady, která lidem umožňuje vytvořit si elektronickou variantu kartičky občanského průkazu v mobilním telefonu, čelí už od pátečního večera velkému zájmu uživatelů. Kvůli náporu se objevují problémy s přihlášením, vyplývá z informací agentury ČTK a ohlasů na sociálních sítích.

Přes zmíněné potíže si však za první den stáhlo aplikaci přes 70 000 lidí. 

Digitální a informační agentura (DIA), která má aplikaci na starosti, kolem poledne na síti X napsala, že kvůli náporu má výpadek Identita občana, která je potřebná k přihlášení.

Zástupci DIA ale poděkovali za obrovský zájem o eDoklady. „Jak se ale bohužel někdy stává, ani naše systémy nejsou neomylné a váš nápor neustála Identita občana,“  píše DIA a omlouvá se.

Aplikace je dostupná v oficiálních obchodech App Store pro Apple i Google Play pro Android. Pokud se lidem nezobrazí, což se stávalo, měli by využít odkazy https://apps.apple.com/cz/app/edoklady/id6470912982?l=cs a https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.gov.edoklady

Místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš na síti X upozornil, že si lidé musí stáhnout správnou aplikaci eDoklady a neplést si ji s eObčankou, která funguje jako čtečka občanek s čipem k prokazování identity on-line a dostupná je už delší dobu.

„Ač názvy mohou trochu mást, jedná se úplně o jinou appku, která navíc patří pod vnitro. Na první pohled to může být trochu matoucí, ale to určitě zvládneme,“ ujišťuje Bartoš.

Každý občan České republiky si může ode dneška aplikaci stáhnout a poté si v ní občanský průkaz aktivovat přes internetový Portál občana. Prokázat se musí bankovní identitou nebo jiným způsobem elektronického ověření totožnosti.

Aplikace lidem umožní prokazovat totožnost pomocí mobilního telefonu. Při kontaktu se státem tak budou mít možnost pohodlně a efektivně spravovat své údaje bez zbytečného obcházení úřadů a vyplňování formulářů. Digitální průkaz totiž umožní snadné kopírování údajů do různých forem, ať už jde o on-line nákupy nebo rezervaci letenek.

Aplikace má fungovat on-line i bez připojení telefonu. Digitální a informační agentura zároveň pracuje i na možnosti stáhnout si aplikaci v zahraničí.

Zdroje: