Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Roste popularita bankovní identity neboli digitální občanky. Má už přes 3,5 milionů uživatelů

Roste popularita bankovní identity neboli digitální občanky. Má už přes 3,5 milionů uživatelů
Bankovní identita, neboli digitální občanka, je dostupná až šesti milionům uživatelům internetového bankovnictví v Česku | zdroj: Profimedia

Bankovní identita, tedy nástroj digitálního ověření totožnosti, má za půl rok fungování 3,5 milionu uživatelů. Samotný způsob ověření si vyzkoušelo téměř čtvrt milionu bankovních klientů. ČTK o tom dnes informovala Česká bankovní asociace.

Akreditaci pro tuto službu získalo již pět bank, další procesem akreditace prochází nebo se na ní připravují. Možnosti využití bankovní identity přitom narůstají každým dnem. Služeb, kterých lze na Portálu občana využít, je již více než stovka. V červnu navíc začaly on-line ověření prostřednictvím bankovní identity nabízet i první firmy.

Od 1. ledna 2021 si mohou Češi z domova prostřednictvím bankovní identity například vyřídit daně, zkontrolovat si doklady, nebo založit datovou schránku.

„Před několika dny vstoupila bankovní identita do další velmi významné fáze, když se otevřela i soukromé sféře. Občané ji nově mohou využít i při nákupu zboží a služeb po internetu, což zdaleka neznamená jen nakupování v e-shopech, ale třeba i vyřízení dodávek energií nebo telekomunikačních služeb,“ uvedl gestor komise digitalizace ČBA Pavel Kolář.

Bankovní identita, neboli digitální občanka, je dostupná až šesti milionům uživatelům internetového bankovnictví v Česku. Prvním krokem v rozšiřování využívání bankovní identity byl přístup k digitálním službám státu zahájený letos na jaře. Typicky jde o služby Portálu občana, sčítání lidu nebo o podávání daňových přiznání. Přístup ke službám státu klientům nyní umožňují Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a Moneta.

Podle společnosti Bankovní identita, která poskytuje službu BankID, například v Norsku bankovní identitu využívá zhruba 900 firem. Česko usiluje o vyšší čísla.

„Firmy na zavedení bankovní identity intenzivně pracují a přizpůsobují tomu své digitální služby. Proto plné nasazení bankovní identity potrvá několik málo let. Potenciál se řádově pohybuje v tisících,“ uvedl člen představenstva Bankovní identity Jan Blažek.

Zdroje: